Bild
Konferensen NASSW/FORSA 2024 arrangeras i Göteborg.
Foto: Louise Älgne
Länkstig

Konferens vill skapa nya vägar för social rättvisa

Publicerad

Med 381 deltagare från hela världen var Göteborgs universitet värd för årets internationella konferens om socialt arbete. Konferensen med temat "Social Work as Emancipatory Practice" belyser socialt arbetes roll i att bana väg för en rättvisare värld.

Under tre dagar i juni samlades socialarbetare från 19 länder på toppen av Medicinareberget i Göteborg. Med tre huvudtalare och 70 sidosessioner att välja mellan delade deltagarna kunskap om hur socialt arbete kan jobba mot social förändring.

Att skapa vägar för emancipatorisk praktik och social rättvisa, det tycker jag är ett underbart budskap för en konferens som denna. Det är ett ambitiöst och ett viktigt tema att lyfta fram i tider som dessa, säger professorn Göran Therborn, en av huvudtalarna om konferensen.

Tema som belyser dagens utmaningar

Konferensens har temat "Social Work as Emancipatory Practice". Den återkommande internationella konferensen för socialarbetare arrangeras av förbundet FORSA och NASSW, med Göteborgs universitet som årets värd. I år undersöker konferensen hur socialt arbete, som frigörande praktik, kan skapa vägar mot social rättvisa. Forskare, praktiker och studenter från hela världen samlas för att diskutera frågor om social rättvisa, mänskliga rättigheter och jämlikhet.

Dag 1: Hedersdoktor från Sydafrika om befrielse och begränsningar 

Plats på scen är professor Vishanthie Sewpaul från Sydafrika. Sewpaul. Hon är dagens huvudtalare, forskar inom socialt arbete och mänskliga rättigheter och en känd aktivist. Sewpaul har tre hedersdoktorat, från Chile, Norge och Sverige, på meritlistan. I sin föreläsning "Emancipatory decolonial Ubuntu-based social work praxis: Towards eco-social justice" betonar hon behovet av rättvisa och hållbarhet i socialt arbete.

Hur övergår vi från radikala synsätt till emancipatorisk praxis? Vi behöver gå bortom analys av intersektionella sociala kriterier och makt, till ett förhållningssätt som kombinerar kritik och handling. Vi behöver även befria oss från vårt eget och samhällstänkandets begränsningar, säger Vishanthie Sewpaul.

Bild
professor Vishanthie Sewpaul under konferensen NASSW/FORSA 2024.
Professor Vishanthie Sewpaul.
Foto: Louise Älgne

Dag 2: Deltagares önskemål för framtiden kapslas in

Vilka frågor behöver socialarbetare fokusera på för att möta dagens utmaningar? Den frågan avslutade professorn Sewpaul sin föreläsning med dagen innan. Konferensens andra dag startar med att lektorn Heikki Tikkanen, vid Göteborgs universitets, på nytt fångar upp frågeställningen med hjälp av ”Wall of shames and claims”. 

I den stora entrén i Wallenbergs konferenscentrum står väggen med lappar synlig. Behov, önskemål, krav och skam, pryder de handskrivna lapparna. En önskar om större utrymme för minoriteter och en annan ser behov av starkare ställningstaganden från socialarbetare, forskare som praktiker. Lektor Tikkanen lovar deltagarna att samla ihop, bevara och spara innehållet, tillsammans med en reflektion från honom i slutet av konferensen. Om tio år, till konferensen som äger rum år 2034, öppnas tidskapseln.

Vad hände med det vi skämdes för? Har vi jobbat med frågorna och ställt krav på utmaningarna vi sett? Det ska bli intressant att läsa om tio år, säger Heikki Tikkanen under konferensen.

Bild
Universitetslektorn Heikki Tikkanen under konferensen NASSW/FORSA 2024 håller i boxen "Wall of shames and claims".
Universitetslektorn Heikki Tikkanen presenterar tidskapslen Wall of shame and claims.
Foto: Louise Älgne

Kollaborativ forskning för förändring

Andra dagens huvudtalare är professor Ilse Julkunen, från Helsingfors universitet. Hennes föreläsning, "Change Research in Contemporary Entanglements" betonade vikten av kollaborativ forskning och hur samarbete mellan forskare, praktiker och brukare kan leda till verklig social förändring. Julkunen forskar om utsatthet bland unga, övergångar, praktisk forskningsmetodik och jämförande forskning.

Genomför forskning som engagerar människor, institutioner och användarorganisationer kan vi öka målet om ett mer hållbart välbefinnande, säger Ilse Julkunen i föreläsningen.

Bild
Professor Ilse Julkunen från Helsingfors universitet under konferensen NASSW/FORSA 2024 i Göteborg.
Professor Ilse Julkunen från Helsingfors universitet är konferensens andra huvudtalare.
Foto: Louise Älgne

Dag 3: Historisk skildring med hopp om social rättvisa

Den tredje och konferensens sista dag börjar med en föreläsning av Göran Therborn. En rockstjärnan inom samhällsvetenskapen, som förbundet FORSA beskriver honom i ett inlägg på Facebook. Therborn är professor emeritus i sociologi vid University of Cambridge och professor i sociologi vid Linnéuniversitetet.  

Han ger oss en rå och ärlig beskrivning av det sociala arbetets kontext då och nu samtidigt som han ger oss hopp.” skriver FORSA-väst på Facebook om Therborns tal.

Therborns föreläsning skildrar utmaningar och möjligheter som socialarbetare står inför idag, och vad de genomfört genom åren.

– Vägen till social rättvisa är med största sannolikhet en uppförsbacke hela vägen. Men världen kan förändras. Den har förändrats, bland annat på grund av den klassiska upplysningen. Tack för att ni satte frigörelse och social rättvisa på agendan. Jag önskar er all lycka och framgång, säger Göran Therborn.

Bild
Göran Therborn håller sitt tal under konferensen NASSW/FORSA 2024 vid talarstolen på scen.
Göran Therborn tackar för konferensen i sitt tal.
Foto: Louise Älgne

Se fler bilder från konferensen

Inlägg på Institutionen för socialt arbetes Facebook den 17 juni 2024

Inlägg på Institutionen för socialt arbetes Facebook den 20 juni 2024

Inlägg på Institutionen för socialt arbetes LinkedIn den 20 juni 2024

Text och bild: Louise Älgne, kommunikatör

Om konferensen

NASSW/FORSA är en internationell konferens som arrangeras vartannat år. Olika lärosäten är värd för konferensen. I år var det Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet som stod som värd.

Konferensen anordnas i regi av FORSA (Förbundet för forskning i socialt arbete) och NASSSW (Nordic association for schools of social work). Konferensen har tidigare gått av stapeln i Helsinki, Reykjavik, Bodö och nu i Göteborg.

2024 års konferens pågick mellan 17 juni och 19 juni med temat ”Social Work as Emancipatory Practice – Creating Pathways towards Social Justice”.

Konferensen i siffror:

  • 381 deltagare
  • 19 länder representerade
  • 3 dagar lång konferens
  • 3 huvudtalare
  • 70 parallella sidospår, sessioner, med föreläsningar, workshops och synopsis
  • 7 fokusområden, alla med temat ”Det socialt arbete som frigörande praktik: Tillsammans skapa vi vägar mot social rättvisa”.