Bild
Mamma, pappa, barn, ser glada ut, utomhus.
Foto: iStock
Länkstig

Lika bra smärtlindring utan opioider vid obesitaskirurgi

Publicerad

Patienter med fetma som genomgår obesitaskirurgi kan klara sig utan opioider, enligt en avhandling från Göteborgs universitet. Forskningen visar vägen för en opioidfri behandling under och efter operation.

Förskrivningen av opioider har ökat, framför allt i länder som USA, där utvecklingen liknas vid en epidemi. Långvarig användning kan leda till beroende och missbruk. Läkemedelsgruppen opioider är kanske mer känt under begreppet morfin och är kortsiktigt effektivt mot smärta. Opioder har dock biverkningar som kan försämra återhämtningen efter kirurgi. Opioider är idag standardbehandling för att behandla både smärtimpulser under operation och lindra patienters smärta efter kirurgiska ingrepp, även vid obesitaskirurgi 

Bild
[none]
Alexander Olausson, anestesisjuksköterska, doktorand på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Göteborgs universitet

– Forskare är överens om att vi behöver minska användningen av opioider för att främja återhämtningen efter obesitaskirurgi, men det har saknats kunskap om alternativa behandlingsmetoder verkligen både är säkra och effektiva för patienten, särskilt för att behandla smärta efter operation, säger Alexander Olausson, anestesisjuksköterska och doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. 

Säkert och effektivt 

Avhandlingen bygger på en randomiserad klinisk prövning vid två sjukhus i Sverige. I studien fick 110 personer som skulle genomgå obesitaskirurgi antingen den sedvanliga vården med opioidläkemedel, eller en alternativ anestesiform och smärtstillande behandling utan opioder. Den opiodfria behandlingen kombinerar tre olika läkemedel som påverkar smärtimpulser via andra signalvägar än opioder. 

Efter operation kompletterades den opioidfria behandlingen med TENS (transkutan elektrisk nervstimulering), där elektroder fästs på huden och levererar svaga elektriska impulser för att behandla smärta. Om den alternativa smärtbehandlingen inte gav tillräckligt bra effekt kunde patienter få tillgång till opioider. 

– Vi ser att den opioidfria vårdvägen både är säker och effektiv. Den grupp patienter som fick den opioidfria behandlingen behövde märkbart mindre opioider under vårdtiden, och i de flesta fall klarade de sig helt utan, samtidigt som de inte rapporterade mer smärta än den grupp som fick den vanliga behandlingen med opioider, säger Alexander Olausson. 

Doktorsavhandling: Prerequisites and effects of an opioid-free anaesthesia pathway in patients undergoing bariatric surgery.