Som blivande ämneslärare i spanska ville Malin Bergman utveckla språket och få bättre flyt. Hon valde att åka på utbyte och studera i hamnstaden Cádiz.
– Jag tror inte jag hade kunnat lära mig vad jag har lärt mig om jag hade stannat i Sverige, säger hon.
Vad studerade du i Cádiz? Jag studerade spansk litteratur, en historisk lingvistikkurs i medeltida spanska samt en kurs i hur man kan analysera språkbruk i moderna medier.
Hur väcktes tanken på att studera utomlands? Jag läser ämneslärarprogrammet med engelska och spanska som mina ämnen, och även om Göteborgs Universitet är toppen så är jag helt övertygad om att man behöver studera ett språk i ett land där språket talas. Jag sökte mig till Spanien och specifikt Andalusien för att jag ville öka mina färdigheter i spanska och få mer kännedom om den kulturella kontext som hör till språket.
Vad har du studerat tidigare? Innan jag åkte hade jag 60 hp spanska och var 3,5 år in i ämneslärarprogrammet.
Hur skulle du beskriva din utbytestid? Det var fantastiskt roligt och lärorikt! Jag lärde känna väldigt många fantastiska vänner, både internationella studenter och bofasta spanjorer. Tack vare de olika studentföreningar fick jag dessutom åka på resor till Lissabon och Valencia.
Hur utvecklades språket? Att utveckla min spanska var väldigt viktigt för mig, och jag kände att jag både fick öva på mitt flyt då spanska var det gemensamma språket mellan mina vänner, men fick också träna på mitt akademiska register genom universitetet. Att studera i Cádiz var precis vad jag hade sökt för att höja ribban för mig själv och utbytet överträffade flera av mina förväntningar.
Vilka fördelar finns det med att studera utomlands? Som blivande språklärare är jag helt såld på utlandsstudier. Inte bara får du så många lärdomar av att leva på en annan plats, i en annan kultur och lära känna så många nya personer, men det är även det absolut bästa du kan göra för din språkutveckling. Spaniens undervisningstraditionen är även annorlunda från den svenska vilket gör att helt andra lärdomar hamnar i rampljuset från vad man är van vid. Jag tror inte jag hade kunnat lära mig vad jag har lärt mig om jag hade stannat i Sverige.
Vad skulle du ge för tips till någon som funderar på att åka på utbyte? Internationell koordinator på GU gav det absolut bästa stödet för allt det administrativa, och var en särskilt betryggande kontakt när man får panik för att den mottagande koordinatorn inte svarar på ens meddelande. De är oftast väldigt sega på att svara så oroa dig inte för mycket.
Ett annat tips är att inte stirra sig blind på studierna utan också passa på att njuta medan du är där. Se till att göra det roliga när det dyker upp, för det är det du kommer minnas när du har kommit hem.
Hur skulle du beskriva Cádiz som stad? I jämförelse med Göteborg så finns det mycket man kommer känna igen i Cádiz, till exempel så finns västkuststadens plötsliga hård vind och regn. Men till skillnad från Göteborg kan du också komma upp i 30 grader värme med stark sol. Det är en ganska liten stad och det tar kanske 20–30 minuter att cykla genom hela strandpromenaden. Sedan är Spanien ett land med väldigt många röda dagar då universitetet stänger. En av de första ledigheterna på året är Carnaval som är ett typiskt högtidsfirande just i Cádiz. Har du möjligheten att medverka på den så får du klä ut dig, måla röda prickar på kinderna och leta upp de olika gatumusikanterna som sjunger satiriska egenskrivna låtar om spansk politik. Otroligt festligt!
Vilket är ditt bästa minne från tiden som utbytesstudent? Mina bästa minnen är att fira Carnaval med mina vänner, och ha oräkneliga picknicks på stranden i solnedgången.
Vad har du för planer nu? Min plan är att avsluta mina studier och börja jobba som lärare. Men om jag har möjligheten vill jag gärna resa till den spansktalande världen i Sydamerika för att försöka få ett liknande kulturellt utbyte.
Mer om utbytesstudier
När du studerar vid Institutionen för språk och litteraturer har du många möjligheter att studera utomlands och få komma till de länder där språket du studerar talas. Genom utbytesstudier slipper du betala studieavgift för att studera i ett annat land.