Hos Experimentell Biomedicin finns en operationsavdelning, unik för Sverige, där läkare, veterinärer och annan vårdpersonal kan fördjupa sig i de senaste operationsteknikerna. Anläggningen, som även används av insatsstyrkan för traumaträning, är en viktig tillgång för forskning och utveckling.
De flesta forskningsstudier som utförs hosExperimentell Biomedicin (EBM) görs på smågnagare såsom mus och råtta, men EBM har även en stordjursavdelning och en operationsavdelning, med utrustning som liknar den vid ett högteknologiskt sjukhus. Det gör den till den enda i sitt slag i Sverige och en av de mest välutrustade i Europa.
Forskarna som använder operationsavdelningen representerar en rad olika discipliner, till exempel ortopedi, kardiologi och gynekologi. De arbetar med forskning och utveckling av operationstekniker, behandlingsmetoder och medicinteknik.
Dessutom fungerar operationsavdelningen som en plattform för kurser för läkare och övrig sjukvårdspersonal. Exempelvis utförs delar av den tre dagar långa nationella traumakursen Definitive Surgical Trauma Care/Definitive Anesthetic Trauma Care (DSTC/DATC) där. Under kursen får deltagare träna på praktiska kirurgiska färdigheter för att hantera större organskador, akutsjukvård och anestesi.
Detta utgör ett axplock av den mångfacetterade verksamheten på operationsavdelningen hos Experimentell Biomedicin.
Några av dem som arbetar på operationsavdelningen är Ida, Ann och Sara. De känner alla tre motivation när de tänker på hur forskning som utförs på EBM:s operationsavdelning rent konkret kan komma till nytta för patienter.
De tre kollegorna kompletterar varandra med sin respektive bakgrund och expertis. Ida är legitimerad djursjukskötare med över 20 års erfarenhet från AstraZeneca. Hon började på EBM 2022. Ann, med en bakgrund som biomedicinsk analytiker och tidigare erfarenheter från diverse forskningsområden har varit en del av EBM sedan 2008. Sara, som är utbildad djursjukvårdare har arbetat på EBM sedan 1999 och har tidigare erfarenhet från djursjukhus. De är överens om att deras kompletterande kompetenser är en stor fördel i arbetet:
– Det är en fördel i vårt arbete att vi har så kompletterande kompetenser, säger Ida, som får medhåll av sina arbetskamrater.
– Tillsammans får vi en bra helhetssyn, vilket gör att vi kan hantera olika frågeställningar och stödja varandra effektivt, säger Ann.
Sara tillägger:
– Vårt främsta fokus ligger alltid på djurens välmående och att erbjuda bra support till de forskare som använder vår anläggning och på så sätt skapa optimala förutsättningar för framgångsrik forskning och utbildning.
Faktaruta
Experimentell Biomedicin (EBM), del av Core Facilities, är en modern anläggning för forskning med djur vid Göteborgs universitet. Hos EBM ges stöd åt forskning inom flera medicinska områden såsom cancer, nervsjukdomar, reumatism, diabetes, hjärt-/kärlsjukdomar och vaccinutveckling. Det finns en stark koppling till sjukhusen i Västra Götalandsregionen, framför allt Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där många läkare som forskar med stöd från EBM arbetar kliniskt med patienter.