Bild
Delar av projektgruppen.
Forskningsprojektet EMPOWER använde sig av medborgarforskning som metod för att undersöka levnadsvillkor i Bergsjön.
Länkstig

Medborgarforskning skapar dialog om levnadsvillkor i Bergsjön

Under helgen möttes boende, forskare, representanter från Göteborgs stad och andra samhällsaktörer för att diskutera boendesituation och andra sociala frågor aktuella i området Bergsjön i Göteborg. Mötet anordnades på Bergsjöns Kulturhus som just nu visar en utställning om boendes upplevelser av att leva och bo i Bergsjön.

Utställningen ”Att leva och bo i områden med socioekonomiska utmaningar” bygger på resultat från forskningsprojektet EMPOWER. Projektet har undersökt levnadsvillkor, boendesituation och engagemang i områden som möter olika typer av socioekonomiska utmaningar i Sverige, England och Tyskland. Den svenska delen av projektet genomfördes i Bergsjön i Göteborg och utställningen presenterar de svar som Bergsjöborna gav kring bland annat boende, engagemang och livskvalitet.

Utställningen handlar inte bara om att presentera fakta och siffror. Den handlar också om att skapa dialog och uppmuntra till samverkan.

– Utställningen handlar inte bara om att presentera fakta och siffror. Den handlar också om att skapa dialog och uppmuntra till samverkan. Vi vill visa att Bergsjön har en bred och stark gemenskap, och att invånarna själva är de bästa experterna på sin egen stadsdel, säger Gabriella Elgenius, professor i sociologi, som lett projektet.

Bild
Delar av projektgruppen på plats på Bergsjöns kulturhus.
Delar av projektgruppen på plats på Bergsjöns kulturhus. Från vänster: Amanj Aziz, Åsa Grellsgård (moderator), Pernilla Hallberg, Jilla Faraji, Faten Atie och Gabriella Elgenius (projektledare).

Medborgarforskare bidrog med kunskap och nätverk

I projektgruppen deltog forskare, lokala aktörer och medborgarforskare från Bergsjön. Medborgarforskarna rekryterades för sin kunskap om området och intresse för samhällsfrågor. Under projektet fick de utbildning i forskningsmetoder och deltog i forskningen i allt från att identifiera viktiga frågor till att genomföra intervjuer och analysera resultat.

Med deras lokala kunskaper och nätverk har vi kunnat nå ut till en bredare grupp av boende och fått bättre möjligheter att tolka resultaten.

– Medborgarforskarna och våra projektpartners har varit avgörande för att genomföra forskningen. Med deras lokala kunskaper och nätverk har vi kunnat nå ut till en bredare grupp av boende och fått bättre möjligheter att tolka resultaten, säger Gabriella Elgenius.

En av totalt tio medborgarforskare var Samira Shidane. Hon poängterar hur viktigt det är att nå svåråtkomliga grupper för att fånga fler perspektiv.

– Det har varit väldigt viktigt att ge en röst till dem som inte brukar komma till tals i forskningen, säger hon.

Bild
Samira Shidane med sitt barn i famnen sitter i publiken.
Samira Shidane (med barn i famnen) deltog i forskningsprojektet som medborgarforskare.

Det har varit väldigt viktigt att ge en röst till dem som inte brukar komma till tals i forskningen.

Jilla Faraji, också medborgarforskare, berättar att hon uppskattade att träffa och lära känna nya människor under projektets gång. Det mest intressanta var att lära sig om forskningsmetoder och att intervjua kvinnor från Bergsjön.

– När jag intervjuade kvinnorna upptäckte jag hur viktigt det är för dem att staden satsar på arbetslösa i Bergsjön, särskilt unga och kvinnor. Det är också intressant att se hur forskningen tas emot, speciellt bland boende, myndigheter och fastighetsägare, säger hon.

Forskningsprojektet har haft som uttalat mål att resultaten ska komma boende och andra berörda aktörer till del.

AnnSofie Olsson är diakon vid Svenska Kyrkan i Bergsjön och deltog i forskningen som en av projektets partners. Hon menar att det är viktigt att lyssna i stället för att komma med färdiga lösningar.

– Vi måste lyssna in och förstå frågorna innan vi kan förstå svaren.

Bild
AnnSofie Ohlsson under panelsamtalet.
AnnSofie Olsson deltog i projektet som projektpartner. Till vardags är hon diakon vid Svenska Kyrkan.

Pernilla Hallberg är en annan projektpartner från Bergsjön2031, en samverkansarena för fastighetsägare i området. Enligt henne är forskningen både viktig och intressant eftersom den gett insikter om grupper som annars är svåra att nå.

– Genom medborgarforskarna visade det sig till exempel att kvinnor uppfattade att deras felanmälningar inte lyssnades på av fastighetsägarna. Så är det absolut inte, men nu när vi har kunskap om att kvinnor kan uppleva det så, kan vi arbeta för att ingen ska känna så, säger hon.

Panelsamtal under utställningen

Under lördagen diskuterades resultat från forskningen i ett panelsamtal på Kulturhuset där medborgarforskare, forskare och projektpartners deltog. Samtalet modererades av Åsa Grellsgård, chef för hälsa och civilsamhälle på Göteborgs stad.

Jilla Faraji är själv aktiv i flera föreningar och under samtalet lyfte hon att föreningslivet spelar en viktig roll för att nå boende.

– Föreningar är väldigt viktiga i Bergsjön. Människor litar på mig som en del av civilsamhället.

Bild
Paneldeltagare dsikuterar.
Delar av projektgruppen deltog i panelsamtalet under utställningen. Från vänster: Jilla Faraji, Pernilla Hallberg och Amanj Aziz.

Malin Widehammar, aktiv i föreningen och mötesplatsen Navet i Bergsjön som har stöttat projektet, var med i publiken vid panelsamtalet och påpekade:

– När olika aktörer vill utveckla ett område skulle jag önska att de lyssnade in vad boende och föreningar ser för behov, vad de redan gör och vill göra, och samverka runt det i stället för att komma utifrån och starta projekt.

När olika aktörer vill utveckla ett område skulle jag önska att de lyssnade in vad boende och föreningar ser för behov, vad de redan gör och vill göra, och samverka runt det

En annan av medborgarforskarna, Faten Atie, sammanfattade genom att säga att vi behöver fler medborgarforskningsprojekt.

– När vi gör det här igen kan vi intervjua fler människor och arbeta med medborgarforskning under en längre tid, sa hon.

Vill du veta mer?

Utställningen Att leva och bo i områden med socioekonomiska utmaningar går att besöka på Bergsjöns kulturhus till och med den 5 december. Mer om arrangemanget går att läsa här.

Resultat från den svenska delen av forskningsprojektet EMPOWER finns publicerade i rapporten Levnadsvillkor i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar.

För frågor, kontakta projektledare Gabriella Elgenius (gabriella.elgenius@gu.se)