Thomas de Lange, docent vid Göteborgs universitet, får 6 miljoner kronor från Sjöbergstiftelsen för att undersöka om morötter kan minska risken för koloncancer. Projektet fokuserar på två ämnen i morötter – falcarinol (FaOH) och falcarindiol (FaDOH) – som tros kunna förhindra återfall av polyper i tarmen, så kallade adenomer.
Kan morötter förebygga tjocktarmscancer? Det låter nästan för enkelt för att vara sant, men det är just vad ett nordiskt forskningssamarbete vill ta reda på. Studien undersöker om juice från speciellt utvalda morötter kan förebygga att nya polyper eller tumörer bildas hos patienter som nyligen opererat bort högriskpolyper.
Thomas de Lange, adjungerad universitetslektor på Institutionen för medicin vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, leder den svenska delen av studien:
– Morötter innehåller ämnen som kan minska inflammation och skydda kroppen från skador. Vår forskning ska visa om dessa ämnen också kan minska risken för återfall av tarmtumörer utan några negativa effekter, säger Thomas de Lange.
En deciliter juice om dagen
Studien leds från Universitetet i Odense, och omfattar 400 patienter från Sverige och Danmark som nyligen fått avlägsnat stora polyper eller tidiga tumörer i tjocktarmen med endoskopi. Patienterna delas in i två grupper: en grupp som dricker morotsjuice med höga halter av FaOH och FaDOH, och en grupp som får en placebojuice utan dessa ämnen.
Deltagarna ska dricka en deciliter juice varje dag under ett år. Under året kommer de att följas upp med regelbundna hälsokontroller, och forskarna kommer att jämföra resultaten mellan grupperna för att se om morotsjuicen haft någon effekt.
Naturlig hjälp mot cancer
Bild
Thomas de Lange
Foto: Göteborgs universitet
Forskarna hoppas att detta projekt kan visa hur naturliga livsmedel som morötter kan bli ett effektivt och enkelt sätt att förebygga cancerbehandlingar. Om studien lyckas kan den bidra till att minska risken för återfall av förstadier till koloncancer och förbättra livskvaliteten för många patienter.
– Vår vision är att erbjuda något så enkelt och tillgängligt som morotsjuice som ett komplement till befintliga behandlingar. Det kan bli en banbrytande lösning som hjälper människor att leva ett friskare liv, säger Thomas de Lange.
Utöver Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer patienter också att inkluderas i studien på St Görans sjukhus, Ersta sjukhus och Akademiska sjukhuset.
Patientdagböcker
Även forskare vid Umeå universitet ingår i projektet. De ska utveckla enkla och användarvänliga dagböcker som hjälper deltagarna att följa sina rutiner under studien. Patienterna kommer att testa olika versioner av dagböcker för att hitta den som fungerar bäst.
Som ett extra stöd ingår också kockar från Umeå universitets institution för kostvetenskap i samarbetet. De kommer att ta fram recept och smakprover för att hjälpa deltagarna att använda morotsjuicen på olika sätt, till exempel i maträtter. Detta ska göra det enklare och mer motiverande att följa studien.
EU-projket ger mer endoskopibilder
Utvecklingen av artificiell intelligens som stöd i tolkningen av endoskopibilder riskerar att saktas ned på grund av bristen på bilder för AI att träna på. Utöver morotsstudien ingår Thomas de Lange även i ett EU-finansierat forskningskonsortium, som ska skapa syntetiska endoskopibilder som beslutsstödet kan tränas på. Hans roll i projektet är att samla endoskopibilder som sedan blir underlag för de algoritmer som kan skapa fler bilder, som i sin tur blir tärningsunderlag för det kommande AI-baserade beslutsstödet.