En inbjudan att nominera till Humanistiska fakultetens Samverkanspris 2024 skickades ut den 5 juni och fram till och med sista dagen att nominera, den 5 september, inkom 14 nomineringar. En beredningsgrupp utsågs därefter av dekan och under torsdagen, 17 oktober, fattade fakultetsstyrelsen beslut:
Mottagare av Humanistiska fakultetens Samverkanspris 2024 är Jenny Högström Berntson med följande motivering:
”Jenny Högström Berntson har under många år och med stor framgång arbetat med att sprida och förmedla kulturarvsforskning vid Göteborgs universitet till en bred allmänhet genom exempelvis Kulturarvsakademin, flertalet engagerade och samhällsrelevanta podcastproduktioner samt samverkansnätverket #matarv. Med kunskap, entusiasm och enastående initiativförmåga möjliggör Högström Berntson en levande och ständigt utvecklande samverkan mellan universitetet och det omgivande samhället, som baseras på bildning, idéutbyte, kunskapsdelning och nyttiggörande.”
Beredningsgruppen överraskades inte bara av antalet nominerade utan också av allt som görs av medarbetare vid Humanistiska fakulteten, inom samverkan.
– Vi blev överrumplade av antal nomineringar och hur bra nomineringarna var. Det visar verkligen hur mycket bra samverkan som görs vid fakulteten. Valet var inte lätt eftersom det var så många bra nominerade men vi var överens om vinnaren, säger Andrea Castro, vicedekan med ansvar för forskning.
Startat flera poddar
Jenny Högström Berntson arbetar som projektsamordnare för Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och Kulturarvsakademin. Hon är initiativtagare och producent för podcaster som Matarvspodden och Inside the Box, och producent för Remaking of Knowledge och Shmues! Judiskt kulturarv i Sverige.
Samtliga poddar produceras i samverkan med kulturarvsinstitutioner som exempelvis Världskulturmuseet, Göteborgs Stadsmuseum, Mölndals Stadsmuseum, Medicinhistoriska museet och Institutet för språk och folkminnen.
– Jag blev väldigt glatt överraskad och känner mig mycket stolt och tacksam. Det känns också väldigt roligt att värdet av samverkan uppmärksammas på detta sätt på fakulteten. Priset öppnar ju upp för nya möjligheter för samverkansprojekt, och kanske ger det möjlighet att till exempel ta in några särskilda gäster till poddarna nästa år, säger Jenny Högström Berntson.
Det är inte första gången Jenny prisas just för sina samverkansprojekt. 2022 tilldelades Matarvspodden utmärkelsen ”Dela med dig” vid Forum för forskningskommunikation. Bakom den utmärkelsen står de stora forskningsfinansiärerna som Riksbankens jubileumsfond, Vetenskapsrådet och Forte.
Ska delas ut vartannat år
Samverkanspriset är nyinstiftat och det är första gången det delas ut vid Humanistiska fakulteten. Det kommer att delas ut vartannat år och varvas med Pedagogiska priset.
– Som dekan är jag väldigt glad över det genomslag som det nya samverkanspriset har haft, inte minst med tanke på att det är första gången det delas ut. Mängden skarpa nomineringar är verkligen ett mått på allt det spännande samverkansarbete som bedrivs vid vår fakultet, säger Åsa Arping, Humanistiska fakultetens dekan.
Priset är 150 000 kr i form av ett verksamhetsbidrag och prisutdelningen kommer att ske den 7 november i samband med HumVerkan, som avslutas med Humgänge i restaurang Näckrosen.
Text: Johanna Hillgren