Bild
Sjukvårdsminister och konferensens ordförande Helle Wijk står på scen
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg och Viceprefekt Helle Wijk
Foto: Birgit Reizer
Länkstig

"Nära vård kräver samarbete – från forskning till politik"

Publicerad

Den 8 november fylldes Regionens hus av engagerade deltagare för konferensen 'Nära vård – omställning i vård och omsorg', arrangerad av Vårdforskning i samverkan (ViS). Bland de medverkande fanns sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD), vars presentation underströk omställningens betydelse för framtidens vård och omsorg. Helle Wijk, viceprefekt för samverkan vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa var nöjd:

– Vi talar om den största omställningen sedan Ädelreformen i början av 90-talet. För att forskningens resultat ska kunna omsättas i praktiken krävs förstås att politiken är med på tåget. Acko Ankarbergs närvaro visar att detta är en fråga av högsta prioritet, säger Helle Wijk

Det finns en balans mellan politiska ambitioner och praktisk verklighet i arbetet med Nära vård. 

– Det är självklart en utmaning. Politiker arbetar i fyraårscykler, medan den praktiska verkligheten är här och nu, ständigt pågående. Därför är det viktigt att forskningen redan från start har tydliga mål om att påverka riktlinjer, styrdokument och policyer. Samtidigt måste politiken bidra med en tydlig färdplan. Om ett projekt lyckas måste det finnas en ambition att skala upp och implementera resultaten säger Helle Wijk.

– Det var tydligt att det dels finns en oerhörd lust, vilja och kompetens att lyckas med omställningen och därmed skapa en nära och personcentrerad vård, och dels att det finns hinder på vägen. Ett exempel är att olika digitala journalsystem inte kommunicerar med varandra. Ett annat är de olika modellerna för att mäta och bedöma vårdbehov mellan huvudmän, vilket försvårar arbetet. 

Samverkan och socialtjänstens roll – vägen framåt

Under konferensen deltog en rad med talare och en panel med representanter från olika delar av både hälso- och sjukvården, kommunen och akademin
 – En av de viktigaste insikterna från dagen är att socialtjänsten är en del av omställningen, men att den alldeles för sällan nämns. Vi har också massor av data i de befintliga systemen som det redan idag läggs mycket arbetstid på att mäta, följa upp och registrera. Problemet är att formella och administrativa skäl gör det svårt att använda denna data på ett effektivt sätt, konstaterar Helle Wijk.

Men hur kan då vårdforskning bidra till att stötta implementeringen av Nära vård i praktiken?
– Det handlar om att forskningsprojekt måste bedrivas i nära samverkan med behovsägare och praktiker, inklusive patienter och deras närstående.  menar Helle Wijk. På så sätt kan forskningen bidra till lösningar som verkligen fungerar i praktiken

Positiva reaktioner 

– Responsen vi fått på konferensen har varit mycket positiv! Många deltagare har till och med föreslagit att årets tema, "Personcentrerad nära vård", ska vara samma tema för nästa års konferens. Det skulle skapa kontinuitet och möjlighet att bygga vidare på de insikter vi fått i år avslutar Helle Wijk.