Länkstig

Nationell överblick av offentlig sektors digitala projekt

En ny plattform för att ta del av digitala projekt inom offentlig sektor har lanserats av forskare vid Göteborgs universitet. Budgetar, nyttokalkyler och projektplaner som tidigare varit låsta till enskilda kommuner och regioner kan nu delas i realtid bland offentliga aktörer.

Plattformen pios.se riktar sig mot bland annat utvecklingsledare, digitaliseringschefer och projektledare inom offentlig sektor. Tanken är att det ska vara enklare att komma i kontakt med projektledare och projektägare för att diskutera planerade, pågående och genomförda digitala utvecklingsprojekt.

Bild
En man och en kvinna i möte.
Foto: Vitaly Gariev

Johan Magnusson, professor i informatik, är ansvarig för initiativet och menar att det är ett stort problem att offentliga organisationer i många fall jobbar i silos. Kunskap kring sådant som fallprevention i vårdmiljöer, dyslexidiagnostisering hos barn i tidig skolålder och digital nattillsyn inom äldreomsorgen stannar då i enskilda projekt och organisationer, i stället för att spridas.

– Fler vinner på om vi breddinför lösningar som skapar ekonomiska och samhälleliga nyttor. Genom den öppenhet som pios.se möjliggör för dem som väljer att delta, kan vi skala upp verksamhets- och samhällsnyttan. Det är bättre än att alla bedriver ändlösa pilotprojekt. Jag tror att utvecklingen kommer att drivas framåt i snabbare takt, vilket även bidrar till en mer jämlik digital välfärd, säger han.

 

Kontakt

Johan Magnusson, professor i informatik och föreståndare Swedish Center for Digital Innovation (SCDI), telefon: 073-310 0327, e-post: johan.magnusson@gu.se


Länkar
www.pios.se
www.scdi.se

Pios.se
  • Plattformen pios.se lanserades vid ett seminarium anordnat av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) den 11 september och finns nu tillgänglig för medarbetare i offentliga organisationer som delar med sig av sina egna initiativ.
  • För att använda pios.se krävs en licens som köps och tillhandahålls av Dimatech AB, företaget som byggt plattformen utifrån forskning och data från Göteborgs universitet.