Bild
Jimmy Sand, NIKK, presenterar på Sustainable Living Summit
Jimmy Sand presenterar flera rapporter från NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, på Nordregios konferens Sustainable Living Summit i Stockholm 15 oktober.
Foto: Kotryna Juškaitė/ Nordregio
Länkstig

NIKK om genus och klimat på slutkonferens för ministerrådets hållbarhetsprogram

Publicerad

I år avslutas Nordiska ministerrådets program Hållbara livsstilar i Norden. NIKK har tagit fram flera kunskapsunderlag inom programmet och presenterade resultat på Sustainable Living Summit i Stockholm 15 oktober. 

Inom Nordiska ministerrådets tvärsektoriella program Hållbara livsstilar i Norden 2021-2024 har NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, genomfört projektet Hållbarhet, livsstil och konsumtion med genusperspektiv, som resulterade i kunskapsunderlaget Klimat, kön och konsumtion. Rapporten synliggör, utmanar och bidrar till insikter om könsstereotyper i relation till konsumtion och livsstil. Den visar bland annat att omsorgsideal kan vara en viktig nyckel till grön omställning. 

– Personer med omsorgsansvar, oavsett könstillhörighet, tenderar att även ta mer ansvar för klimatet och göra mer miljövänliga livsstilsval, sa Jimmy Sand, utredare på Nationella sekretariatet för genusforsknings vid Göteborgs universitet, i sin presentation av resultaten från NIKKs publikationer inom programmet Hållbara livsstilar i Norden, på konferensen Sustainable Living Summit i Stockholm 15 oktober (konferensen spelades in och kan ses i efterhand). 

Konferensen markerade slutevent för Hållbara livsstilar i Norden och anordnades av Nordregio, som har koordinerat programmet sedan 2023. I konferensens programpunkt "What impacts young people’s lifestyle choices?" lyftes särskilt fram resultaten från den nya rapporten Climate, Youth and Gender – Inclusion strategies for Nordic youth movement, som NIKK har skrivit på uppdrag av Nordregio. Studien uppmärksammar utmaningar i skärningspunkten mellan klimatengagemang, kön och andra kategorier, med särskilt fokus på unga människor i Norden.  

I samband med arbetet inom Hållbara livsstilar i Norden samlade NIKK även resultat i tidigare rapporter från NIKK och gav ut publikationen Genusperspektiv på gröna jobb i Norden. Rapporten visar på kopplingar mellan frågor som rör könsuppdelade utbildningsval och könssegregering på arbetsmarknaden, normer kring kompetens och fördelningen av omsorgsarbete, i förhållande till omställningen till gröna jobb. 

NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, är ett samarbetsorgan för Nordiska ministerrådet, placerat på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Samverkan och kunskapsspridning

Programmet har betytt mycket för samverkan mellan flera olika sektorer och samarbetsorgan inom det nordiska samarbetet. Intresset för de rapporter som NIKK har tagit fram inom programmet har varit stort och NIKK har presenterat dem i flera olika sammanhang, i urval här:  

  • Presentation av Klimat, kön och konsumtion vid Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden i januari 2023, vid Forum Jämställdhet i Malmö i februari 2023 samt vid ett seminarium som anordnades tillsammans med Ålands landsskapsregering i Mariehamn i april 2023.  

  • I maj 2023 presenterade NIKK rapporten Klimat, kön och konsumtion på konferensen LOGIN i Vilnius, i ett panelsamtal som anordnades av Nordiska ministerrådets kontor i Litauen, som en del av Nordic Talks.   

  • Presentation (public lecture) baserad på rapporterna Klimat, kön och konsumtion samt Genusperspektiv på gröna jobb i Norden, vid Institut for mennesker og teknologi, Roskilde universitet i december 2023. I samband med presentationen deltog NIKK även vid ett akademiskt seminarium med forskargruppen Scandinavian Sustainability Transitions Revisited in an Intersectional Perspective.