Bild
Transparent solar cell window
Länkstig

Ny finansiering för solcellsfönster – teknik som kan stärka Sveriges energiförsörjning

Publicerad

Solariton, ett projekt för solcellsfönster som drivs av Alexandre Dmitrievs forskargrupp, får ett uppsving och går in i en ny fas med finansiering från Vinnova.

Vinnovas Emerging Technology Solutions-program syftar till att finansiera innovationsprojekt som stärker förutsättningarna för svensk teknologi och att bana väg för nästa generations systemlösningar.

Bild
solar cell window

Alexandre Dmitriev beskriver Solariton-projektet och dess potential: - - Detta nästa steg i vår forskning om termisk hantering i transparenta ytor - som exempelvis fönster i byggnader och vindrutor för bilar - kommer att resultera i en prototyp av en yta som är helt genomskinlig. Ytan kommer att reflektera eller absorbera infrarött solljus vid behov. Det vill säga, den kommer att kunna växla mellan de två driftlägena. Dessutom kommer det att vara helt passerbar för mobiltelefonsignaler. Mobilsignaler har länge varit ett problem för nuvarande teknik på området. Vi lyckas kringgå detta genom att använda en "metayta" - konstgjord materia som interagerar med ljus på ett sätt som naturliga material inte kan. Vi kallar den här nya prototypen för ett "solar metaglas".

Vinnova kommer att vara delaktiga i utvecklingen av Solariton genom coachning och workshops, och genom att hjälpa till att förbereda projekten för ett eventuellt nästa steg av finansiering. Den kommersiella lanseringen av en färdig produkt väntas cirka 2028.

Läs mer om Solariton

 

MER INFORMATION

Forskare i projektet

Dr. Ihar Fanyieu, Dr. Rafael Cichelero, Prof. Alexandre Dmitriev.

Vetenskapliga artiklar poblicerade av forskarna inom ramen för projektet

S. Hanauer et al., Photothermal conversion of solar infrared radiation by plasmonic nanoantennas for photovoltaic-thermoelectric hybrid devices, ACS Applied Energy Materials 6, 2128 (2023)

G. Edman Jönsson, D. Tordera, T. Pakizeh, M. Jaysankar, V. Miljkovic, L. Tong, M. P. Jonsson and A. Dmitriev, Solar transparent radiators by optical nanoantennas, Nano Letters 17, 6766 (2017)

G. Edman Jonsson, V. Miljkovic, A. Dmitriev, Nanoplasmon-enabled macroscopic thermal management, Scientific Reports 4:5111, doi: 10.1038/srep05111 (2014)