CARe-forskaren Michaela Wenzel, docent i kemisk biologi vid Chalmers tekniska högskola har tilldelats Vetenskapsrådets prestigefyllda konsolideringsbidrag för att leda ett forskningsprojekt som kan förändra behandlingen av tuberkulos och samtidigt bidra till att bekämpa antibiotikaresistens.
Tuberkulos är en av världens dödligaste infektionssjukdomar och en av de stora utmaningarna är mykobakteriernas unika cellhölje. Detta yttre skikt består av ett ogenomträngligt lager av mykolsyra, som skyddar bakterierna från många typer av antibiotika och försvårar effektiv behandling.
Skräddarsydda peptider för effektivare antibiotikabehandling
I sitt projekt ska Michaela Wenzel och hennes forskargrupp utforska potentialen hos så kallade MAPPs (Mycolic Acid Permeabilizing Peptides), en grupp peptider som nyligen upptäckts i mykobakteriers egna genom. MAPPs har visat sig kunna göra bakteriernas cellhölje mer genomsläppligt vilket drastiskt förstärker effekten av antibiotika som annars inte skulle vara verksamma.
Projektet kommer att fokusera på att identifiera fler MAPPs, förstå deras selektivitet och toxicitet samt analysera deras synergier med antibiotika och andra antimikrobiella peptider. Genom att anpassa MAPPs för att vara artspecifika hoppas forskarna kunna utveckla behandlingar som enbart riktar sig mot tuberkulosbakterier, utan att påverka patientens övriga mikrobiom.
Effektivare och skonsammare
– Med det här stödet från Vetenskapsrådet har vi nu möjlighet att utveckla en ny strategi som inte bara breddar möjligheterna för antibiotikaanvändning mot tuberkulos, utan ockå avsevärt minska läkemedelsdoser och därmed minimera biverkningar för patienter. Detta är särskilt viktigt vid tuberkulos, då behandlingen vanligtvis innebär att patienten måste ta en kombination av läkemedel under flera månader. Det orsakar en kraftig belastning av kroppen och påverkar mikrobiomet negativt säger Michaela Wenzel.
–Dessutom skulle MAPPs potentiellt kunna fungera som immunförstärkare, vilket ytterligare ökar deras potential som behandling. Vårt arbete har möjlighet att förbättra behandlingen mot tuberkulos och också vara ett steg i arbetet mot en av vår tids största medicinska utmaningar – antibiotikaresistenta bakterier, avslutar Michaela Wenzel.