Ny nationell infrastruktur leds från Core Facilities
En ny nationellt distribuerad forskningsinfrastruktur – Proteinproduktion Sverige (PPS) – kommer att starta i början av 2022. Det efter att Vetenskapsrådet beviljat medel för en femårsperiod till och med 2026. Fem universitet har gått samman och erbjuder expertis inom olika tekniker för proteinproduktion. Forskare kommer få tillgång till all kompetens samlat via en gemensam ingång och möjlighet att få stöd utifrån sitt forskningsbehov.
Vetenskapsrådet (VR) har beviljat drygt 8,5 miljoner kronor per år under fem år till bildandet av en nationell infrastruktur för proteinproduktion. VR ger högt betyg till ansökan, bland annat utifrån effekt på både forskningen och samhället där nyttan ses inte minst för förbättrad behandling av sjukdomar och inom läkemedelsindustrin.
De fem universitet som står bakom infrastrukturen som kallas Proteinproduktion Sverige är Karolinska Institutet, Umeå universitet, Lunds universitet, KTH och Göteborgs universitet som också är värd och leder arbetet. Verksamheten planerar att vara igång i början av 2022.
De olika enheterna har specialiserad kunskap och kommer erbjuda proteinproduktion i:
- E-.coli (Karolinska Institutet och Umeå universitet)
- Insektsceller (Lunds universitet)
- Mammalieceller (Göteborgs universitet och KTH)
- Jästceller (Göteborgs universitet)
- Växtceller (Umeå universitet)
- in vitro-metoder (Göteborgs universitet)
Till skillnad från andra infrastrukturer, tex BioMS eller NMI, så är PPS inte en instrumenttung verksamhet. Medlen som sökts ska därför främst användas till att utöka personalstyrkan vid respektive enhet för att kunna erbjuda ett brett forskningsstöd och att bygga upp ett starkt nationellt kompetenscentrum.