Erfarenheter från pandemin och andra samhällskriser visar på ett stort behov av mer kunskap för att bättre kunna hantera spridning av falsk information. Det konstaterar Bengt Johansson, professor vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG).
Tillsammans med forskarkollegorna Sofia Johansson, Pavel Rodin och Alice Srugies har han systematiskt gått igenom en mängd studier, sammanlagt 179 stycken genomförda 2014-2024.
Syftet var att kartlägga vad tidigare forskning visat vad gäller det som omväxlande kallas exempelvis desinformation, misinformation, fake news och konspirationsteorier under en kris.
De flesta av de tidigare studierna är gjorda av forskare inom samhällsvetenskap, datavetenskap och medicin och de fokuserar på covid-19-pandemin.
Många visar på den roll som individers uppfattningar och perceptioner, beteenden och känslor kan spela för att falsk information ska få spridning, exempelvis att oro och stress kan göra personer mer benägna att dela sådana missvisande uppgifter.
Mer kunskap krävs
- Men vår genomgång visar att vi också behöver undersöka andra kriser än pandemin och använda flera olika slags metoder än vad som hittills gjorts, säger Bengt Johansson. För att nå en djupare förståelse krävs även att vi breddar perspektiven – hur kan till exempel AI och algoritmer bidra till spridning av falsk information?
En annan viktig slutsats av kartläggningen är att forskningen bör utvidgas till att förutom individperspektivet också inkludera organisatoriska och samhälleliga nivåer.
- Nya kriser lär alltid komma och det krävs effektiva strategier för att motverka falsk och missvisande information, konstaterar Bengt Johansson. Genom en ökad medvetenhet och skärpt kommunikation kan vi stärka samhällets motståndskraft mot desinformation.
Läs mer
Rapporten Falsk och missvisande information i sociala medier under samhällskriser. En samlad bild av forskning från olika fält ingår i JMG:s serie med arbetsrapporter och kan hämtas här i Göteborgs universitets databas Gupea
JMG:s serie med arbetsrapporter sträcker sig från 1976. Du hittar en sammanställning här på webben.
Text: Cajsa Malmström