Bild
Omslag till rapporten Politik och lokala medier
Länkstig

Ny rapport: Politik & lokala medier

Nu lanseras rapporten Politik & lokala medier, den tredje delrapporten om hur medierna bevakade valet 2022. I rapporten undersöker JMG-professorerna Bengt Johansson och Jesper Strömbäck hur lokalpressen bevakade valrörelsen.

Diskussioner om valrörelser handlar för det mesta om rikspolitik.  Samtidigt ansvarar region- och kommunpolitiker för en mycket stor del av den politiska vardagen som direkt påverkar medborgarnas liv. Nästan alla betalar kommunal skatt och viktiga delar av den samhällsservice vi använder i vardagen sköts på regional och kommunal nivå. Ändå handlade omkring hälften av rapporteringen i lokaltidningar om valrörelsen på riksnivå.

Det konstaterar Bengt Johansson och Jesper Strömbäck, båda professorer vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), i rapporten Politik & lokala medier som nu lanserats av Institutet för Mediestudier.

De har kommit fram till att mätt i antal artiklar så innebar det att två till tre artiklar per dag handlade om valet till riksdagen, och ungefär lika många artiklar om de regionala och kommunala valen. 

Resultaten diskuteras i en podd, Lokalval i medieskugga, där Bengt Johansson och Katarina Ekspong, chefredaktör på Gefle Dagblad, pratar om resultaten och dess konsekvenser.

Moderator för samtalet är Ulla Beck-Friis, föreståndare vid Institutet för mediestudier.

Läs mer

Läs hela artikeln om rapporten på Institutet för mediestudiers webbplats: https://www.mediestudier.se/reports/lokalval2022

Läs Bengt Johanssons blogg om rapporten: https://bengtjohansson.blogspot.com/2024/05/ny-bok-valet-2022-politik-lokala-medier.html

Lyssna på podden

Du kan lyssna på podden Lokalval i medieskugga här.

Hämta rapporten

Du kan hämta rapporten Politik & lokala medier kostnadsfritt på Institutet för mediestudiers webbplats: https://mediestudier.cdn.prismic.io/mediestudier/Zk5hAyol0Zci9XrN_politik_och_lokala_medier-FINAL.pdf

Om medievalsundersökningarna

Rapporten Politik & lokala medier från Institutet för mediestudier presenterar resultat från Medievalsundersökningarna av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. De inleddes 1979 och har vid varje riksdagsval sedan dess analyserat mediedebatten under valrörelsernas fyra sista veckor.

Läs mer om medievalsundersökningarna på JMG:s webb: https://www.gu.se/forskning/medievalsundersokningarna