Bild
Bild på man som vandrar i bergen
Länkstig

Ny teknik ska hjälpa fler att förändra sina vanor

Publicerad

Trots att fördelarna med fysisk aktivitet och bra kost är välkända, har många svårt att ändra sina ohälsosamma vanor. För att stärka människors förmåga att förändra sitt beteende har forskarna Daniel Arvidsson och Mats Börjesson inlett ett nytt forskningsprojekt vid Göteborgs universitet

Med stöd från Lundbergs Forskningsstiftelse får de 1,9 miljoner kronor för att utveckla mätmetoder och individanpassad rådgivning. Forskningen fokuserar på att mäta fysisk aktivitet och energiintag på individnivå, med målet att ge mer precisa och anpassade råd för att hjälpa människor att uppnå en hälsosammare livsstil.

– Forskningen vid Centrum för livsstilsintervention där institutionen för kost- och idrottsvetenskap deltar och samarbetet med GoCo Health Innovation City ger möjlighet att utveckla mer individanpassade råd och stöd för en mer fysiskt aktiv livsstil och hälsosam kost liksom ett mer hållbart energiintag för idrottare. Den kombinerar därmed pedagogik och hälsa, och ämnesområdena kostvetenskap och idrottsvetenskap, säger Daniel Arvidsson docent i folkhälsovetenskap vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

Mer individanpassade råd krävs

Förändringar i kost och fysisk aktivitet är avgörande för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och andra relaterade hälsoproblem. Men det är svårt att få korrekta data om en persons faktiska beteenden eftersom vi tenderar att överskatta vår fysiska aktivitet och underskatta stillasittande. Därför använder forskarna den avancerade dubbelmärkt vatten-metoden. Genom att analysera hur kroppen använder energi under normala omständigheter, kan de fastställa en persons verkliga energiförbrukning och därmed behov av kost- och träningsråd. Detta möjliggör en mycket högre grad av individanpassning, vilket forskarna menar är nyckeln till att lyckas med långsiktig beteendeförändring.
– Ju mer vi kan individanpassa råden, desto bättre följsamhet får vi. Varje person har sina egna förutsättningar och preferenser, vilket kräver en mer personlig rådgivning, säger Daniel Arvidsson.

Samarbete för att förbättra folkhälsan

För att kunna genomföra sina studier har forskarna fått stöd för att köpa en masspektrometer, ett instrument som är avgörande för att analysera prover från dubbelmärkt vatten-metoden. Detta kommer att placeras i ett nytt laboratorium på GoCo Health Innovation City i Mölndal, en forskningsmiljö under uppbyggnad som förväntas bli klar 2026.

Laboratoriet ska fungera som en plattform för att kombinera forskning inom livsmedel, nutrition, träning och fysiologi, och skapa innovativa lösningar för att främja förebyggande hälso- och sjukvård. Projektet, som involverar samarbeten med bland annat Chalmers livsmedelsforskare, syftar till att förbättra folkhälsan och ge idrottare den bästa möjliga förutsättningen för att prestera optimalt utan att skada sig.

Stärkt kompetens inom vården

Mats Börjesson och Daniel Arvidsson hoppas att deras forskning inte bara ska leda till bättre hälsoråd för individer, utan också bidra till att stärka kompetensen inom vården när det gäller att ge råd om kost och fysisk aktivitet. För närvarande ges dessa råd oftast av fysioterapeuter, sjuksköterskor eller läkare, som kanske inte alltid har den specialkompetens som krävs för att stödja långsiktiga beteendeförändringar. Därför betonar forskarna behovet av fler hälsopromotörer i vården – yrkespersoner som är specialiserade på beteendeförändring och kan hjälpa individer att göra bestående livsstilsförändringar och på sikt minska förekomsten av livsstilsrelaterade sjukdomar i samhället.

Text: Ragnhild Larsson

Anslag från Lundbergsstiftelsen