Ny utbildning om hållbarhet − från ord till handling redan före examen
Göteborgs universitet startar en ny utbildning med fokus på klimatomställning och hur samhällen kan utvecklas. Målet är att ge studenterna konkreta verktyg för förändringsarbete genom nära samarbete med olika samhällsaktörer. Kandidatprogrammet i Hållbar utveckling, samhällsförändring och klimatomställning tar emot de första studenterna höstterminen 2023.
Läs mer om Kandidatprogrammet i hållbar utveckling, klimatomställning och samhällsförändring
Studenterna kommer att studera hållbar utveckling och omställningsstudier. Med hållbar utveckling menas en samhällsförändring som kombinerar ekologisk, social och ekonomisk hänsyn. Det har en mycket bred tillämpning inom såväl utbildning och forskning som politik och näringsliv. Omställningsstudier är ett lite mer avgränsat område, där samhälleliga hållbarhets-, energi- och miljöomställningar studeras ur olika aspekter.
Sofie Hellberg beskriver sin forskning som i gränslandet mellan miljö- och klimatfrågor och utvecklingsforskning. Hon har främst studerat vattenfrågor ur makt- och fördelningsperspektiv i Sydafrika. Sofie forskar även om utbildning för hållbar utveckling i en global kontext och studerar omställning genom forskning om minskad biltrafik i Göteborg.
Rikard Hjort Warlenius är humanekolog och har forskat mycket om klimaträttvisa och om hur klimatomställningen kan förenas med global social rättvisa. På senare år har han även forskat om gräsrotsinitiativ för klimatomställning, bland annat i Göteborg. Han har också skrivit mycket om ekologi och ekonomi, exempelvis om tillväxt och klimat.