Till våren 2025 ansluter även Muhammad Arif till GU som ny fellow inom DDLS.
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som är programmets huvudfinansiär, har nyligen meddelat att de kraftsamlar ytterligare inom AI och life science för ökad nationell kompetens.
– Rekryteringen av forskartalanger till Sverige har gått utmärkt och stiftelsen investerar nu ytterligare 200 miljoner kronor i elva nya rekryteringspaket samt 100 miljoner kronor till ny mikroskopiutrustning vid Science for Life Laboratorium, berättar Sara Mazur, verkställande ledamot i Stiftelsen i ett pressmeddelande.
Stiftelsen avsätter också 270 miljoner kronor till ”Alpha Cell”, ett pilotprojekt som syftar till att med artificiell intelligens och molekylära data i tid och rum skapa en modell för funktioner hos mänskliga celler och vävnader. Värd för projektet blir Science for Life Laboratorium (SciLifeLab) och KTH.
Kaisa Thorells forskning fokuserar på Helicobacter pylori
Kaisa Thorells forskning fokuserar på bakterien Helicobacter pylori, som koloniserar människans mage och kan orsaka magsår eller magcancer. Hennes forskargrupp kombinerar expertis inom experimentell mikrobiologi, bakteriell jämförande genomik, bioinformatik samt maskininlärning/konstgjord intelligens. De drar också nytta av stora nationella och internationella samarbeten, samt tillgång till unika genomdatamängder, bakterieisolat och biopsimaterial från mag-tarmkanalen.
- Vår forskning syftar till att öka förståelsen av faktorer som påverkar bakteriens spridning, persistens och virulens – kunskap som kan användas för att identifiera individer med hög risk för allvarliga sjukdomsutfall, berättar Kaisa.
Kaisa lyfter också fram den öppenhet och generositet hon har mött inom programmet, där erfarenheter och expertis delas mellan unga forskningsledare.
- Jag har redan etablerat samarbeten med andra fellows och ser fram emot att utveckla detta ytterligare, i takt med att jag breddar metoder och gruppen når full kapacitet.
Läs hela intervjun med Kaisa på DDLS webbsida
Kaisa Thorells forskargruppssida på gu.se
Astrid von Mentzer har fokus på E. coli
Som ny DDLS-fellow tar Astrid med sig en bred expertis inom molekylärbiologi, bioinformatik och genomik. Utifrån antibiotikaresistens utforskar hon spridningen av patogena bakterier med hjälp av maskininlärning.
- Vi använder maskininlärning för att analysera bakteriella genomkluster och tillämpar avancerade algoritmer för att studera både kärngenomet och tilläggsgenomet. Detta hjälper oss att bättre förstå bakteriell mångfald och evolution. I min nya roll kommer jag att fokusera mer på att använda AI för att förutsäga virulensfaktorer och identifiera nya varianter av E. coli. Vi kommer också att studera de genomiska egenskaper som avgör om en bakterie kan kolonisera en enda värd eller flera olika värdar.
Astrid har omfattande internationella samarbeten med Kenya, Zambia, Indien och Bangladesh. Hon samarbetar också med Wellcome Sanger Institute i Cambridge, ett världsledande centrum för genomik, där hon är gästforskare.
- Jag ser fram emot att bli en del av ett sammansvetsat nätverk av unga forskare som hanterar liknande utmaningar inom akademin. Efter att ha deltagit i en DDLS-retreat blev jag imponerad av den stödjande atmosfären i gruppen.
Läs hela intervjun med Astrid som finns på Centrum för antibiotikaresistensforskning CARe
Astrid von Mentzer forskningsgrupp