Bild
Bilden är tagen på Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, lektorer i konst- och bildvetenskap, och upphovspersoner till podden Konsthistoriepodden
Länkstig

Nya konstverk under lupp när populära podden återvänder med sin fjärde säsong

Publicerad

Det börjar bli en riktig långkörare nu. Den 2 oktober återvänder Konsthistoriepodden, den populärvetenskapliga podden för alla som är intresserade av, nyfikna på eller vill veta mer om konst och konsthistoria, med en fjärde säsong. Och precis som tidigare kommer Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, lektorer i konst- och bildvetenskap vid Institutionen för kulturvetenskaper, att med populärvetenskaplig touch fördjupa lyssnarnas kunskaper kring världens konstverk.

Det var under pandemiåret 2020 som det första fröet till Konsthistoriepodden såddes. Restriktioner begränsade människors vardag och möjligheter att ta sig runt, umgås och upptäcka nya saker. Det var en tid då flera museer höll stängt, den fysiska kulturen och konsten var således svåråtkomlig. Då fick Alexandra Fried och Alexandra Herlitz idén att ta konsten hem till lyssnarna. Poddens framgångsrika koncept – att i varje avsnitt behandla ett konstverk på djupet och att däremellan röra sig fritt mellan olika epoker och geografiska platser - har de inte avvikit ifrån. Vilka förväntningar kan man då som lyssnare ha på den fjärde säsongen i ordningen, hur ser den publika responsen ut och vilka är utmaningarna med att göra en populärvetenskaplig podd? Kring detta resonerar poddens ena halva, Alexandra Herlitz, nedan:

Det blir fjärde säsongen av Konsthistoriepodden, hur känns det? 

Det känns fantastiskt kul! När vi startade Konsthistoriepodden under första pandemiåret 2020, visste vi ju inte alls om vi skulle nå ut till en större lyssnarskara, men poddens publik har växt stadigt från starten och nu ligger vi på ca 5000 lyssningar per månad. När man förbereder poddavsnitt och vet att det är en så stor mängd människor som faktiskt väntar och lyssnar på varje nytt avsnitt, då är det ju otroligt entusiasmerande.   

Vad har ni fått för respons från lyssnarna? 

Som tur är har vi världens bästa publik: vi får verkligen bara positiva kommentarer och meddelanden, både i kommentarsfältet på sociala medier, men för det mesta i privata meddelanden. Folk berättar gärna för oss när vi har lyckats pricka in ett favoritverk och då får vi veta hur mycket verket betyder för dem. Det är ofta ganska personliga berättelser. När vi gjorde ett avsnitt om den amerikanske konstnären Jean-Michael Basquiat var det någon som skrev till oss om en oförglömlig dag hen hade fått tillbringa med Basquiat i New York på 1980-talet. Vi får många glada tillrop och meddelanden där folk uttrycker sina tack och också en hel del önskemål om framtida konstverk folk önskar sig ett poddavsnitt om.  

Vad kan lyssnarna förvänta sig av den nya säsongen? 

Vi kommer inte ändra något i formatet: varje poddavsnitt fokuserar på ett valt konstverk och vi berättar om olika aspekter som vi upplever som intressanta med verket. Det kan vara allt från konstnärens arbete med verket, eller när och hur det blev känt för en större publik, till hur verket har fått ett eget liv i populärkulturen. Det är alltid konstverket själv som med dess historier får visa vägen för vad vi berättar.  

Vi kommer att fortsätta med våra mera ”lediga” korta avsnitt mellan poddavsnitten under rubrikerna ”Samtal pågår” och ”På resande fot”. I november ska vi göra en resa genom Italien och då kan lyssnarna förvänta sig att vi poddar från våra olika italienska resmål.  

Förut brukade vi planera varje säsongs innehåll i förväg, men nuförtiden väljer vi konstverk lite mer spontant, beroende på vilket verk vi just då har lust att fokusera på. Så vilka verk det blir i den fjärde säsongen vet vi själva inte riktigt ännu.  

Vad är det svåraste med att göra en podd med temat (populär)vetenskap? 

Vi gör vår podd så att alla ska kunna tycka den är intressant att lyssna på, både folk som inte vet någonting om konsten sedan tidigare, men som är intresserade, och folk som är experter som museimän eller disputerade forskare. Att alla aspekter och ibland ganska komplexa företeelser ska vara begripliga för nybörjare och samtidigt inte uttråka någon som redan vet mycket är nog det svåraste med att göra vår podd. Men det är en kul utmaning samtidigt och vi får respons från båda grupper som visar att de uppskattar vårt arbete.    

Lyssna på podden

Första avsnittet av Konsthistoriepoddens fjärde säsong släpps måndag den 2 oktober 2023 klockan 13:00. Därefter släpps ungefär ett ordinarie avsnitt i månaden. Med reservation för ändringar.

Konsthistoriepodden finns att lyssna på och ladda ned på Acast, Spotify, Apple Podcaster, eller där poddar finns.

Text: Erik Pedersen