Bild
drönarfoto över Steneby campus vintertid
Foto: Simon Hovemyr
Länkstig

Nytt kandidatprogram bryter med materialspecifikt lärande

HDK-Valand lanserar nu Crafting Futures, ett internationellt kandidatprogram inom konsthantverk som bryter med materialspecifikt lärande och öppnar upp för nya former av konstnärligt praktiserande. Programmet öppnar för ansökan den 20 januari 2025 och välkomnar kreativa hantverkare till HDK-Valand, Campus Steneby i Dals Långed.

När Karin Peterson, lektor i konsthantverk och Tom Cubbin, lektor i design utvecklade programmet Crafting Futures var idén att skapa en plats för utforskande konstnärliga praktiker som idag inte har en självklar plats inom traditionella, materialspecifika universitetsutbildningar. 
– Konsthantverk befinner sig just nu i en spännande utvecklingsfas där studenterna på Crafting Futures kan komma att ha en viktig roll. Med digitaliseringens framväxt är våra studenter en del av en taktil revolution där man omvärderar vad det betyder att arbeta med sina händer, säger Tom Cubbin
 
En unik miljö 
Undervisningen på Crafting Futures bygger på utforskande workshops, kritiska och historiska studier och engagemang i plats och landskap. Just nu är de nya verkstäderna under uppbyggnad för att möta programmets behov. Detta inkluderar en omfattande textilverkstad, verkstäder för våtmodellering i lera och gips och ett 3D labb. Som student inom programmet får du även möjlighet att använda campusets större metall- och träverkstäder. Det kommer också finnas möjlighet att arbeta i andra material, som ofta är förbisedda inom andra konsthantverksutbildningar på universitetsnivå.

porträttbild på Karin
Karin Peterson, lektor i konsthantverk och medskapare av Crafting Futures
Foto: Simon Hovemyr

Dals Långed där campus Steneby är placerat är en historisk bruksort mitt emellan Oslo och Göteborg med hantverkstraditioner som sträcker sig långt tillbaka i historien. Samtidigt har konstnärliga utbildningar funnits på platsen i nära hundra år, vilket bidrar till en rik och levande kulturmiljö. Landsbygdscampuset har generösa lokaler där alla studenter får tillgång till ett eget arbetsbord och gott om utrymme i verkstäder och ateljéer. 
– Våra vackra lokaler ligger i en sluttning med skogen bakom oss och utsikt över Dalslands kanal. Här jobbar vi nära naturen utan distraktion från staden. Våra studenter uttrycker ofta hur platsen ger studiero och fokus och många väljer att arbeta utomhus och inspireras av den kringliggande naturen. Crafting Futures kommer därför att arbeta aktivt med konceptet plats, som utökad ateljé, och utnyttja vårt unika geografiska läge som verktyg och resurs för lärande. Crafting Futures kommer därför att arbeta aktivt med konceptet plats som utökad ateljé, och utnyttja vårt unika geografiska läge som verktyg och resurs för lärande, säger Tom.

Porträttbild på Tom
Tom Cubbin, lektor I design och medskapare av Crafting Futures
Foto: Simon Hovemyr

Med ansvar för framtiden 
Crafting Futures ger studenterna förutsättningar att arbeta inom en rad områden såsom ateljéhantverk och offentlig konst, samhällsutveckling, hantverksproduktion och design av bruksobjekt, antingen som frilansare eller anställd. Efter utbildningen kan du även söka vidare studier på avancerad nivå och forskning.   
– Vi ser att hantverk spelar en viktig roll i hur vi utvecklar vårt framtida samhälle. Att utveckla relationen mellan konsthantverk och plats är viktig i skapandet av framtida livsmiljöer. Hantverk handlar om att koppla oss till våra sinnen och vår omvärld och kan vara en del av lösningen för att bygga ett hållbart och motståndskraftigt samhälle, avslutar Karin.

Konstnärligt kandidatprogram i konsthantverk, Crafting Futures öppnar för ansökan 20 januari 2025 och de första studenterna börjar i september 2025. 
 

Campus Steneby
  • HDK-Valand har bedrivit undervisning på campus Steneby i Dals Långed sedan år 2000 och erbjuder från och med 2025 tre internationella konstnärliga kandidatprogram: Crafting futures, Metallgestaltning och Möbeldesign med inriktning trä.  
  • På campus Steneby finns även ett internationellt masterprogram med två inriktningar: Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Metallgestaltning och Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, Möbeldesign med inriktning trä.
  • Mellan åren 2017 – 2023 bedrevs en tredje inriktning för masterprogrammet Tillämpad konst och formgivning, Textil, kropp, Rum (till en början under namnet Textil-Kläder-Formgivning).
  • Mellan åren 2007 - 2025 bedrevs kandidatprogrammet Textil, kropp, Rum - vars sista studentgrupp tar examen våren 2025.  
  • I och med lanseringen av Crafting Futures är samtliga program på HDK-Valand, campus Steneby öppna för internationella sökande.