Bild
Gruppbild av forskarna inom projektet Incentivize
The team: Daniel Slunge, Göteborgs universitet (GU), Thomas Sterner GU, Thomas Backhaus, GU & RWTH Aachen University, Marlene Ågerstrand, Stockholms universitet (SU), Natasja Börjeson SU & Matti Vainio, University of Helsinki.
Länkstig

Nytt Mistra-finansierat projekt ska främja en giftfri cirkulär ekonomi

Forskare vid Göteborgs universitet, tillsammans med kollegor från ledande europeiska universitet, ska utveckla nya marknadsbaserade verktyg för att minska farliga kemikalier i produkter och processer. Projektet INCENTIVIZE har också fokus på att skapa incitament för industrin att fasa ut skadliga ämnen, som PFAS, och förbättra återvinningsmetoder. Forskarteamet har en stark kompetens inom EU:s kemikaliepolitik och -reglering, miljöekonomi och kemikalieriskbedömning. Genom att samarbeta med industrin, politiker och civilsamhället strävar forskarna efter att påskynda övergången till en hållbar och cirkulär ekonomi.

EU:s system för handel med utsläppsrätter har varit väldigt framgångsrikt när det gäller att minska växthusgasutsläpp. Inspirerade av den framgången vill vi nu undersöka om liknande metoder kan tillämpas på kemikalier. Genom att hitta brister i dagens regleringar hoppas vi kunna bidra till en uppdatering av EU:s kemikaliepolitik och hjälpa till att forma framtida lagstiftning för en mer hållbar cirkulär ekonomi, sade Daniel Slunge, projektledare och föreståndare för FRAM – Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning, vid Göteborgs universitet.

Hållbar övergång

Slunge kommer tillsammans med Thomas Sterner och Thomas Backhaus, också forskare vid FRAM, samt Marlene Ågerstrand och Natasja Börjeson från Stockholms universitet and Matti Vainio från Helsingfors universitet, att utveckla förslag på marknadsbaserade instrument inspirerade av framgångsrika modeller, som EU:s utsläppshandelssystem.

Vår ambition är att driva industriell innovation som påskyndar övergången till säkrare kemikalier och en giftfri cirkulär ekonomi. På sikt kan detta förbättra både folkhälsa och miljöresultat i hela Europa, sade Slunge.

Säkrare kemikalier

Projektet kommer att använda tre fallstudier för att testa och utveckla styrmedel, som De Särskilt farliga ämnen (SVHC) på EU:s kandidatlista, PFAS och farliga kemikalier i plast. Forskarna kommer också att samarbeta med industrin, beslutsfattare och civilsamhället i så kallade "Policy Labs", där målsättningen är att utveckla lösningar som är både vetenskapligt välgrundade och praktiskt genomförbara.

Fakta

Forskningsprojektet ”INCENTIVIZE: Transferable quotas, fees or taxes for a less toxic circular economy” har beviljats medel – 6 miljoner kronor – av forskningsstiftelsen Mistra inom utlysningen Mistra Utmana.

INCENTIVIZE leds av Daniel Slunge,  Göteborgs universitet (GU), i samarbete med:

  • Thomas Backhaus, Göteborgs universitet &  RWTH Aachen University, Tyskland
  • Marlene Ågerstrand, Stockholms universitet
  • Natasja Börjeson, Stockholms universitet
  • Thomas Sterner, Göteborgs universitet
  • Matti Vainio,  University of Helsinki, Finland

Mistra Utmana syftar till att möjliggöra nytänkande och innovativa forskningsprojekt som tar sig an omfattande och komplexa hållbarhetsutmaningar. Projekten uppmanas att formulera modiga idéer som bryter ny mark och ifrågasätter konventionella synsätt, med målet att bidra till en hållbar samhällsomställning.

Utlysningens expertpanel lyfte fram projektets höga vetenskapliga kvalitet och dess potential att ha en betydande påverkan på både policy och samhälle. För mer information om projektet och FRAM:s arbete, besök FRAM:s webbplats.