Bild
screenshot av Elisabeth på P1 kultur
Foto: Lars Pehrson
Länkstig

Ohlsons porträtt av Sverige: Från Ecce Homo till kroppsarbetarnas vardag

Fotografen Elisabeth Ohlson, känd för sin utställning Ecce Homo, har avlidit vid 63 års ålder.

Hennes verk, som utmanade normer och väckte starka reaktioner, blev en milstolpe inom svensk fotografi och bidrog till samhällsdebatt och förändring.

Inslag i P1 Kultur

Niclas Östlind, doktor i fotografi vid HDK-Valand och forskare vid GPS400: Centrum för samverkande visuell forskning, reflekterar över Ohlsons inflytande och betydelse för det fotografiska landskapet i Sverige tillsammans med Aleksa Lundberg, skådespelare och vän.

Elisabeth Ohlson är starkast förknippad med sin genombrottsutställning Ecce Homo, men hennes konstnärliga gärning sträcker sig långt bortom detta verk. I en intervjun i P1 Kultur lyfter Östlind fram betydelsen av Ohlsons senare projekt, där hon utforskat andra sidor av samhället med en lika angelägen blick.

En av de utställningar han särskilt vill belysa är Vi som arbetar med våra kroppar, som Ohlson skapade tillsammans med Annika Carlsson Bergdahl. I detta projekt har hon riktat en dokumentär blick mot en grupp som ofta förblir osynlig: kroppsarbetarna. Genom raka porträtt synliggör hon dessa yrkesutövare – människor vars fysiska arbete bär en stor del av samhället, men som sällan får ta plats i det offentliga rummet. Östlind menar att denna typ av dokumentärfotografi är avgörande – den visar på villkoren för många yrkesgrupper idag och påminner oss om deras viktiga, men ofta förbisedd, roll i vårt samhälle.

Lyssna på hela inslaget i P1 Kultur här.