Positiva berättelser om framtiden ska samlas in och klimatanalyseras
I ett nystartat forskningsprojekt uppmanas skolelever och allmänhet att skriva om hur de skulle vilja leva i framtiden. Berättelserna ska sedan analyseras digitalt för att få en kartläggning av hur våra olika drömvärldar ser ut, och hur stor klimatpåverkan de skulle innebära.
Är ett medborgarforskningsprojekt, det vill säga ett forskningsprojekt där allmänheten hjälper till att nå slutresultatet.
Förutom att samla in berättelser kommer projektet att undersöka vilka livsstilsförändringar som människor har gjort under pandemitiden och om dessa har gett några klimatvinster.
Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Bolin center för klimatforskning, Stockholms universitet, Kungliga tekniska högskolan och Nobelprismuseet. Nobelprismuseet tillhandahåller undervisningsmaterial för skolor i form av färdiga föreläsningar om utopier och dystopier.
Vill du eller dina elever medverka? Projektet söker kontakt med skolor och andra som vill delta. Alla över 15 år är välkomna att skicka in berättelser fram till sommaren 2022. Mer information finns på projektets webbplats.
Camilla Brudin Borg ansvarar för insamling och analys av framtidsberättelserna tillsammans med Centrum för digital humaniora vid Göteborgs universitet. Vid frågor, mejla: camilla.brudin.borg@lir.gu.se
Det går också att följa Utopian stories i Utbildningsradions serie Samtiden: ”Från dystopi till utopi".