Bild
Ronnie Gardiner Method tillämpas på flera håll, här i en grupp i Nederländerna med personer som drabbats av MS, stroke eller Parkinsons sjukdom.
Foto: Tore Marklund
Länkstig

Positiva effekter av rytm och musik vid hjärnsjukdom

Publicerad

Musikbaserad rörelseterapi, enligt det som kallas Ronnie Gardiner Method, har potential att bidra till rehabiliteringen efter en stroke och vid andra hjärnsjukdomar. Det visar en kartläggande översiktsstudie från Göteborgs universitet.

Ronnie Gardiner Method är utvecklad av och uppkallad efter den folkkäre svenskamerikanske jazztrummisen Ronald ”Ronnie” Gardiner, född 1932. Metoden används inom rehabilitering i Sverige och internationellt, men det har saknats en samlad vetenskaplig bild av eventuella funktionsförbättringar när metoden tillämpas, och hur ledare och deltagare uppfattar den.

I den nu aktuella studien, publicerad i tidskriften Disability and Rehabilitation, görs en kartläggning av i vilka syften Ronnie Gardiner Method används inom hälso- och sjukvård. Studien utforskar också metodens tänkbara fördelar.

Att metoden i praktiken tillför glädje hos utövarna i en ofta tuff livssituation med långvariga rehabiliteringsbehov är det dock ingen tvekan om, menar Petra Pohl, fysioterapeut och universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och ansvarig för studien.

Komplement till vanlig rehab

Hon har forskat på metoden i över femton år och tidigare utvärderat den för personer med Parkinsons sjukdom och stroke. De tidigare studierna visade att metoden uppskattas just för sin lekfullhet och trevliga inramning med uppiggande musik, och ett socialt sammanhang i en grupp.

Bild
Petra Pohl, Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Satu Knape

– Det här är en lustfylld metod som väcker intresse, och något som avviker från det vanliga. Den utmanar både tankeförmåga och motorik samtidigt, säger Petra Pohl.

Metoden bygger på rytm och rörelser, som handklappningar och fotstamp, utifrån ett tvåfärgat notsystem där vänster kroppshalva följer röda noter och höger halva blå noter i kombination med att munnen formar rytmiska ljud. Mycket sätt på prov samtidigt: motorik, rytmkänsla, simultankapacitet, koordination, minne, uthållighet med mera.

Det som framgår av den aktuella översiktsstudien, vars syfte är att ge en bild av resultat från tidigare publiceringar på området, både kvantitativa och kvalitativa studier, är att Ronnie Gardiner Method skulle kunna fungera som ett värdefullt tillägg till traditionell neurologisk rehabilitering.

Metod på frammarsch

Bäst belagda är de potentiella fördelarna vid strokerehabilitering medan resultaten från övriga sjukdomstillstånd inte är lika övertygande. Av de 23 studier som inkluderades i översikten var flertalet inte referentgranskade och tillskrivs därmed inte samma tyngd.

Av de kvalitativa studier som ingår framgår det att Ronnie Gardiner Method uppfattas som både utmanade, motiverande och njutbar för deltagarna, och många upplevde bättre återhämtning och livskvalitet.

Metoden har nått en internationell arena, och det finns mycket som talar för att den kommer att användas mer inom rehabiliteringssammanhang i framtiden. Därför är det viktigt att den studeras, framför allt i kontrollerade studier, för bättre validering, konstaterar Petra Pohl.

Studie: Scoping review of the music-based movement therapy Ronnie Gardiner Method