Vårt internationellt erkända projekt – Göteborgs Autism Projekt (GAP) – är helt unikt i ett internationellt perspektiv. Det har pågått i över 30 år och fortsätter och utvidgas under 2025-2027. Projektet undersöker förekomsten av autism, bakgrundsfaktorer, prognos och behandling/intervention.
GAP studerar också ESSENCE i ett bredare perspektiv med insikt om att autism oftast förekommer ihop med en eller flera andra så kallade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar(NPF), till exempel ADHD, språkstörning/DLD, tillstånd med tics, motorisk koordinationsstörning/DCD och/eller intellektuell funktionsnedsättning, och att ”bakom” autism relativt ofta kan finnas sällsynta diagnoser såsom skör X-kromosom, Williams och Retts syndrom (och även Downs syndrom).
Inom GAP finns många ”delstudier”, exempelvis om:
Prevalens av symptom och registrerade diagnoser (med hypotesen att ”symptom” på autism inte ökat i världen, men att medvetenheten om att autistiska drag är vanliga har lett till ökad registerförekomst av diagnosen).
Andra delstudier handlar om:
- förlopp och prognos
- tidiga symptom
- samsjuklighet med epilepsi och CP
- könsskillnader i symptomatologi och förlopp
- neuropsykologiska faktorer
- genetik, neurokemi, hjärnavbildning och mikroanatomi i hjärnan
- Delstudierna omfattar även undersökning av personer (barn, ungdomar och vuxna) som inte har autism. I så kallade randomiserade kontrollerade studier och i öppna kvalitativa studier undersöker vi också vilka interventioner och behandlingar (med t ex PR-ESSENCE, bumetanid och immunologisk intervention) som kan vara gynnsamma – och, i så fall – i vilka undergrupper av autism olika insatser kan bli aktuella.