Nobel Week Dialogue är en årlig mötesplats som samlar forskare, beslutsfattare och allmänheten för att diskutera globala frågor i ett vetenskapligt sammanhang. Årets tema, The Future of Health, samlade världsledande experter för att tillsammans utforska hur vi kan skapa en friskare framtid.
Antibiotikaresistens är ett växande hot som kräver internationellt samarbete och innovativa lösningar. Joakim Larsson betonade behovet av både forskning och politiska åtgärder för att bromsa utvecklingen och säkerställa effektiva behandlingar för kommande generationer.
– Antibiotikaresistens är en av vår tids största hälsoutmaningar. Upp till fem miljoner människor dör årligen på grund av infektioner som inte kan behandlas, sa Joakim Larsson, föreståndare för Centrum för antibiotikaresistensforskning (CARe).
Länder som har investerat i smittkontroll och ansvarsfull antibiotikaanvändning ser redan bättre resultat. Om beslutsfattare kan övertygas om att prioritera dessa investeringar inom sitt eget land, kommer det att löna sig både på kort och medellång sikt, oavsett vad andra länder gör.
Joakim Larsson menar att själviska incitament kan fungera när det gäller strategier för antibiotikaresistens:
– Antibiotikaresistens, precis som klimatförändringar, är ett globalt dilemma där vi är beroende av andras agerande. Men länder som har investerat i smittkontroll och ansvarsfull antibiotikaanvändning ser redan bättre resultat. Om beslutsfattare kan övertygas om att prioritera dessa investeringar inom sitt eget land, kommer det att löna sig både på kort och medellång sikt, oavsett vad andra länder gör.
Se hela inslaget med Joakim Larsson här
Intervjun med Joakim Larsson startar 1h 21 min 20 sek in.