Bild
Vindkraftspark
Foto: Master Wen
Länkstig

Rapporter över svenskarnas attityder till energi och klimat

Publicerad

Projektet Den svenska miljö-, energi- och klimatopinionen tar regelbundet fram rapporter om svenskarnas attityder till miljö-, energi- och klimatfrågor. Rapporterna är fria att ladda ner från projektets hemsida.

Den svenska miljö-, energi- och klimatopinionen (MEK) är ett projekt inom Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Varje år ger MEK ut en rapport tillsammans med SOM-institutet som heter Miljö och Klimatopinion i Sverige. I den redovisas svenskarnas åsikter över tid i frågor som handlar om oro för klimatförändringar, intresse för miljöfrågor, och inställning till olika klimatrelaterade skatter.

– Många av våra analyser bygger på de nationella SOM-undersökningarna och en del av resultaten presenteras genom SOM-institutets rapporter. Men, vi publicerar också egna rapporter som vi nu vill slå ett slag för! Dessa innehåller överskådliga data som kan vara väldigt användbara för den som intresserar sig för den här typen av frågor säger undersökningsledare Sofia Axelsson.

Två nya rapporter – en om vind-, och en om kärnkraft

De två senaste rapporterna från MEK visar färska siffror över svenskarnas attityder till vindkraft och kärnkraft. Resultaten speglar den politiska energidebatten som ägt rum under de senaste åren, och tyder på att det kan vara svårt att nå en parlamentarisk långsiktig överenskommelse kring svensk energipolitik.

Så här sammanfattar Sofia Axelsson de viktigaste resultaten i rapporterna:

  • När det gäller kärnkraft har vi sett en historisk svängning i opinionen mellan 2020 och 2022 där svenskarna blev alltmer positiva till kärnkraft och i högre utsträckning ville använda kärnkraften än avveckla den. 2023 noterar vi att opinionen för kärnkraft går ner, men bara något.
  • För vindkraft är stödet generellt mycket högt bland svenskarna och andelen positiva har ökat mellan 2022 och 2023. Svenskarna är alltså mer odelat positiva till vindkraften, jämfört med kärnkraften.
  • För båda dessa energislag har den ideologiska klyftan mellan vänster och höger ökat över tid. Kärnkraft och vindkraft har varit föremål för ideologisk polarisering där väljare till höger är för kärnkraft och de till vänster är för vindkraft och vice versa.
  • När det gäller partisympatier observerar vi i dag mycket stora skillnader mellan partierna och de politiska blocken, framförallt mellan SD, som är mest för kärnkraft och minst för vindkraft, och MP, som är mest för vindkraft och minst för kärnkraft.

Rapporterna är skrivna på engelska och nås här:

Public Attitudes to Nuclear Power in Sweden 2023 (pdf)

Public Attitudes to Wind Power in Sweden 2023 (pdf)

 

Text: Anna-Karin Lundell

Forskare knutna till MEK
  • Sofia Axelsson, undersökningsledare, Statsvetenskapliga institutionen
  • Henrik Ekengren Oscarsson, professor, Statsvetenskapliga institutionen
  • Sören Holmberg, seniorprofessor, Statsvetenskapliga institutionen
  • Sverker Jagers, professor, Statsvetenskapliga institutionen
  • Björn Rönnerstrand, forskare, SOM-institutet.