Bild
Karin Zwinkels och Gunilla Ivarsson deltar i kodning av nyheter
Journaliststudenten Karin Zwinkels (till vänster) och pensionerade radiojournalisten Gunilla Ivarsson är två av många frivilliga som granskar jämställdheten i medierna.
Foto: Maria Edström
Länkstig

Rekordmånga granskar jämställdheten i medierna

Om du bläddrar i världens tidningar möter du män i tre av fyra artiklar.
Så var det åtminstone för fem år sedan.
Den här veckan går tusentals frivilliga världen över samman för att undersöka om jämställdheten i medierna har blivit bättre.

Ett kvarts sekel efter antagandet av FN:s Pekingplattform samlar institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) ett 30-tal journalister, studenter och andra frivilliga för att granska kvinnors och mäns förekomst i medierna.  

Vissa har varit med länge, för andra är det första gången. Både pensionerade journalister och unga studenter förundras över att inte mer har hänt.  

Extremt långsam utveckling 

– I Pekingplattformen från kvinnokonferensen 1995 slog FN fast att medier är ett av tolv avgörande områden för att uppnå jämställdhet, förklarar Maria Edström, medieforskare och docent vid JMG. Tyvärr visar tidigare undersökningar att utvecklingen går extremt långsamt. 

Bild
Porträtt av Maria Edström
Maria Edström, medieforskare vid JMG, är nationell samordnare för den svenska studien.
Foto: Johan Wingborg

Corona kan inte stoppa studien 

Det är sjätte gången som den världsomspännande undersökningen the Global Media Monitoring Project (GMMP) genomförs.  

– Glädjande är att rekordmånga deltar i år och att den pågående pandemin inte stoppat oss. Tack vare frivilliga i hela 145 länder, från Argentina till Zimbabwe, kan undersökningen genomföras också den här gången, konstaterar Maria Edström. 

Studenter på plats 

Vissa deltar via nätet. Andra som kan och vill träffas i JMG:s lokaler, med erforderlig social distans, för att gå igenom och koda innehållet i nyheterna i tidningar, tv och radio.  

På plats vid provkodningen fanns bland andra studenterna Lovisa Andersson som just börjat första terminen på journalistprogrammet, Nike Lundahl som nyligen gick medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet (MKV) och Karin Zwinkels som läser femte terminen på journalistprogrammet. 

– Jag vill vara med för det känns roligt att göra något praktiskt och för att detta verkar vara en spännande undersökning, säger Lovisa Andersson. 

– Frågor om representation och stereotyper i media intresserar mig och jag vill bidra till forskning som säger något om det i en så här stor skala, förklarar Karin Zwinkels. 

Bild
Två studenter hjälper till med undersökning.
JMG-studenterna Lovisa Andersson (till vänster) och Nike Lundahl vill vara med och bidra till undersökningen.
Foto: Maria Edström

Hoppas på positiva förändringar 

– Faktum är att Sverige har legat stilla på omkring 30 procent kvinnor i nyheterna ändå sedan vi först deltog i GMMP 2000, konstaterar Maria Edström. De senaste åren har man kunnat skönja en ökad medvetenhet kopplad till jämställdhet och mångfald på svenska nyhetsredaktioner, samtidigt som polariseringen kring jämställdhetsfrågor tycks öka i samhällsdebatten, både i Sverige och globalt. 

Hon hoppas att årets undersökning ska visa på positiva förändringar, inte minst med tanke på de moderna tekniska verktyg som dagens redaktioner använder bland annat för att mäta könsfördelning i sina nyheter. 

Nya samarbetspartners 

Från och med i år genomförs studien i Sverige med en ny samarbetspartner, medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet som samlat frivilliga i Kalmar och Stockholm som nu också deltar i kodningen av nyheter. Dessutom bekostar Jämställdhetsmyndigheten den rapport som publiceras i vår med resultaten. 

Undersökningen ingår i JMG:s forskningsprojekt Medier och jämställdhet i ett globalt perspektiv (Comparing Gender and Media Equality across the Globe, GEM). 

Läs mer 

Text: Cajsa Malmström

Bild: Maria Edström