Bild
Två män skakar hand.
Foto: Pixabay
Länkstig

Risk för växande korruption inom EU

Publicerad

En rapport från forskare vid bland annat Göteborgs universitet pekar ut sex högriskområden där korruption riskerar att få långtgående systemhotande konsekvenser inom EU. Ett av dessa är sektorn för offentlig upphandling som utgör 14 procent av EU:s BNP.

Enligt Europaparlamentet kostar korruptionen inom EU upp till 990 miljarder euro per år. En summa som enligt offentliga beräkningar skulle kunna utrota världshungern och ge alla jordens invånare tillgång till elektricitet, rent vatten och sanitet.

– Korruption är ett av de största hoten mot vårt samhälle och dess institutioner. Den undergräver demokratin, möjligheterna till utveckling, tilliten i samhället och det politiska systemets legitimitet. Dessutom gynnar korruptionen en liten korrupt elit på bekostnad av samhället i stort, säger en av rapportens författare Anna Persson, docent i statsvetenskap.

Tillsammans med två medförfattare har hon undersökt vilka områden som är mest sårbara för korruption inom EU:s medlemsländer. Resultatet presenteras i rapporten ”High-risk areas of corruption in the EU: A mapping and in-depth analysis”, som är beställd av EU-kommissionen.

Sex högriskområden

Forskarna har identifierat sex områden som löper stor risk för korruption och där korruptionen kan få långtgående negativa konsekvenser för människor i hela EU:

  • sektorn för offentlig upphandling
  • hälso- och sjukvård
  • finanssektorn
  • bygg- och infrastruktursektorn
  • försvar och säkerhet
  • idrott. 

Även om korruption förekommer inom många andra sektorer visar rapporten att just dessa högriskområden delar vissa kriterier som gör dem särskilt aktuella för antikorruptionsåtgärder. Utöver att hantera stora summor pengar, vilket lockar oseriösa aktörer, har sektorerna ofta en direkt inverkan på många EU-medborgares liv. Enligt rapporten riskerar korruption inom dessa områden inte bara att begränsa medborgarnas tillgång till de offentliga tjänster de har rätt till, utan även att undergräva tilliten i samhället i stort.

Gemensamt för högriskområdena är dessutom att de involverar många olika aktörer – offentliga institutioner, privata företag, olika yrkesgrupper och organiserad brottslighet – vilket rapportförfattarna menar gör det extra svårt att kontrollera att pengarna och resurserna verkligen går till rätt saker.

– Mängden olika aktörer gör att det kan skapas komplexa nätverk av korruption vilket är problematiskt. Korruptionen tenderar också att sprida sig och förstärka redan korrupta beteenden i andra delar av samhället. Samtidigt är den svår att motverka enbart på nationell nivå, eftersom den ofta sträcker sig över nationsgränser, säger Anna Persson.

Så ser korruptionen ut

Enligt rapporten präglas korruptionen i de sex högriskområdena av påfallande likheter i metoder, aktörer och strukturer. Mutor, bedrägeri, förskingring, vänskapskorruption, penningtvätt och intressekonflikter är genomgående och ofta systematiska inslag som upprätthåller de korrupta mekanismerna. Rapporten visar att mutor är den mest spridda och synliga formen av korruption inom högriskområdena.

– De kan förekomma var som helst, när som helst och inom vilken bransch som helst. Inom exempelvis sektorn för offentlig upphandling handlar det ofta om tjänstemän som tar emot pengar för att kringgå regelverk och gynna politiska allierade eller affärspartners. Även vid vapenaffärer är illegala betalningar vanliga, där transaktionerna döljs genom komplexa nätverk av internationella banker och mellanhänder.

Även penningtvätt är mycket vanligt förekommande. Omkring 70 procent av de kriminella nätverken i EU använder någon form av penningtvätt för att finansiera sin verksamhet och dölja sina tillgångar. Inom idrotten är penningtvätt särskilt vanligt i samband med matchfixning och onlinespel.

Bedrägerier förekommer inom samtliga högriskområden. Undersökningen visar exempelvis att korrupta anbudsgivare ofta lämnar falska fakturor eller förfalskade uppgifter om tidigare erfarenhet vid offentlig upphandling, medan tjänstemän medvetet undanhåller information för att gynna vissa aktörer.

Rekommendationer

Enligt rapporten krävs ett flertal åtgärder för att motverka korruption inom de sex högriskområdena: 

Det måste bli enklare för olika aktörer att dela information med varandra så att beslut kan fattas på ett korrekt sätt utan möjlighet till manipulation.

Mekanismerna för att övervaka och kontrollera hur beslut fattas och resurser fördelas måste bli mer effektiva. Brister i tillsyn möjliggör både korruption och otillbörlig påverkan.

Transparensen måste öka. När information är dold eller svåråtkomlig ökar risken för korrupta beteenden.

– EU-länderna behöver bättre kunskap om korruptionens omfattning och effekter. Med ökad förståelse, skärpt tillsyn och effektiv lagföring kan antikorruptionsåtgärderna bli mer träffsäkra. I Sverige är transparens, integritet och ansvarsutkrävande viktigt för att hålla korruptionen på vår relativt låga nivå, men i mer drabbade länder krävs ofta andra och mer kraftfulla insatser, säger Anna Persson.

 

Text: Anna-Karin Lundell

Korruption inom de sex högriskområdena

1. Sektorn för offentlig upphandling
Offentlig upphandling utgör 14 procent av EU:s BNP och är en sektor som är särskilt sårbar för mutor, riggade anbud och intressekonflikter, visar rapporten. Över hälften av de tillfrågade företagen i en enkätundersökning EU låtit göra menar att statliga kontrakt oftare tilldelas utifrån kontakter snarare än faktiska meriter.

2. Hälso- och sjukvård
Analyserna visar att sektorn präglas av bedrägerier, mutor, ineffektiv resursfördelning och intressekonflikter, vilket årligen kostar EU upp till 56 miljarder euro, samt underminerar tillgången till en välfungerande sjukvård. Rapporten belyser exempel på överdebitering, mutor vid sjukhusintag och upphandlingsbedrägerier kopplade till medicinska produkter.

3. Finanssektorn
Korruption inom bank- och finanssektorn är nära kopplad till penningtvätt, skatteflykt och bedrägliga investeringar, enligt forskarna. EU förlorar uppskattningsvis 1 biljon euro varje år på grund av skattebedrägerier och finansiella brott, där organiserade brottsnätverk utnyttjar luckor i systemen.

4. Bygg- och infrastruktursektorn
Storskaliga byggprojekt är särskilt utsatta för mutor och kartellbildning. Uppskattningsvis går upp till 20 procent av byggkostnaderna förlorade till korrupta aktörer, vilket resulterar i sämre säkerhetsstandarder, användning av undermåliga material, ekonomisk misskötsel, samt en ökad risk för olyckor. 

5. Försvar och säkerhet
Korruptionsriskerna inom försvaret förvärras av sekretess och brist på tillsyn. EU:s årliga försvarsbudget överstiger 250 miljarder euro, och korruption i upphandlingar och vapenavtal hotar säkerheten, visar rapporten.

6. Idrott
Rapporten lyfter också fram ökande korruption inom idrotten, särskilt i form av matchfixning och illegala spelverksamheter. Fotboll och tennis är de mest utsatta områdena, där organiserade brottsnätverk manipulerar matcher för ekonomisk vinning. Korrupta metoder förekommer även inom byggandet av arenor och budgivningsprocesser för stora turneringar. Eftersom sport engagerar många unga finns det en direkt risk att dessa påverkas negativt på olika sätt menar rapportens författare.

EU-medborgarnas upplevelser av korruption
Enligt 2024 års Eurobarometer och Transparency Internationals Global Corruption Barometer är oron över korruption och oegentligheter utbredd bland EU:s medborgare. I Eurobarometern uppgav 37 procent av de tillfrågade att de tror att tjänstemän inom offentliga upphandlingar tar emot mutor för personlig vinning.

Transparency Internationals undersökning visar att 52 procent av EU-medborgarna ifrågasätter om statliga kontrakt fördelas konkurrensmässigt och upplever att upphandlingar ofta styrs av mutor eller personliga kontakter. Denna uppfattning delas av minst hälften av befolkningen i 16 av EU:s medlemsländer, däribland Frankrike (51 procent), Tyskland (57 procent), Bulgarien (75 procent), Cypern (74 procent) och Grekland (74 procent).

Så gjordes undersökningen
Rapportförfattarna kombinerade litteraturstudier, expertundersökningar och intervjuer med över 20 antikorruptionsexperter. Data samlades in från källor som Europol, Eurojust, FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC), Transparency International, samt forskningsrapporter och akademiska publikationer. Rapportförfattarna kartlade högriskområden för korruption och genomförde djupgående analyser av sex av de mest kritiska sektorerna.

Ladda ned rapporten
Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för migration och inrikes frågor, Persson, A., Worth, M. och Jeney, P., High-risk areas of corruption in the EU: a mapping and in-depth analysis, Europeiska unionens publikationsbyrå, 2024, https://data.europa.eu/doi/10.2837/5907939

Författarna
Anna Persson är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och aktiv inom QoG-institutet – ett forskningsinstitut vid Göteborgs universitet med fokus på frågor som rör korruption och god samhällsstyrning.

Mark Worth är journalist och expert inom antikorruption och visselblåsarskydd. Han är knuten till Ecorys, ett internationellt forsknings- och konsultföretag som arbetar med policyutvärdering och analys.

Petra Jeney är jurist och har en doktorsexamen i juridik. Hon är knuten till Ecorys, ett internationellt forsknings- och konsultföretag som arbetar med policyutvärdering och analys.

Relaterat innehåll