Länkstig

Riskfyllt med snabba beslut om övervakning

Ett omfattande bidragsfusk finansierar de kriminella nätverkens verksamhet och välfärden blöder pengar. För att vinna över fusket vill man öka övervakningen i samhället, men vilka risker för det med sig för demokratin och vår personliga integritet?

Bild
Marie Eneman, docent i informatik
Marie Eneman, docent i informatik
Foto: Pressbild

I tidningen Akademikern intervjuas experter om ökad övervakning som ett medel för att komma åt välfärdsbrott och om vilka risker sådana metoder kan medföra. Förslag som större befogenheter för polisen att kombinera kameraövervakning med ansiktsigenkänning och lagen om hemlig dataavläsning som nu föreslås bli permanent är bara några av exemplen på hur övervakningen kan komma att utökas.

Marie Eneman, docent i informatik vid Göteborgs universitet och inriktad på frågor om övervakning och integritet, menar att det finns stora risker med att ta snabba beslut kring de här frågorna och implementera metoder som inte föregås av en diskussion kring hur de ska användas på ett rättssäkert sätt. När teknologin utvecklas i en rasande takt, hänger inte lagstiftningen med. Frågan uppstår därför hur myndigheters övervakning i sin tur ska övervakas och regleras.

– Vi ser att utvecklingen innebär risker för vår demokrati. Det är dags att dra i en broms och börja fundera på vad det här egentligen kommer att innebära på lång sikt för demokratiska värden och rättigheter som integritet och yttrandefrihet, säger hon i Akademikerns intervju.

Läs intervjun i Akademikern