Bild
Studenter får en inblick i inbyggda system ombord R/V Skagerak.
R/V Skageraks forskningsingenjör Hans Olsson visar studenterna från Institutionen för data- och informationsteknik.
Länkstig

R/V Skagerak – ett flytande tekniklabb för framtidens forskning

Publicerad

En testbädd för autonoma system till havs – när teknik och AI möter ett högteknologiskt forskningsfartyg uppstår unika möjligheter. Det menar professor Miroslaw Staron som tillsammans med ett gäng IT-studenter besökt R/V Skagerak för att lägga grunden för ny gränsöverskridande forskning.

Vid årsskiftet bildades Fakulteten för naturvetenskap och teknik då den tidigare Naturvetenskapliga fakulteten förstärktes med institutionerna från IT-fakulteten. 

Att naturvetenskap och teknik nu delar samma fakultet skapar förutsättningar för banbrytande samarbeten – inte minst mellan IT och marin forskning. 

– Genom att integrera IT och marina vetenskaper kan vi skapa unika utbildningar och forskningsprojekt som rustar studenter för framtidens arbetsmarknad. Det säger Miroslaw Staron, professor i Software Engineering vid Göteborgs universitet.

"R/V Skagerak är super high-tech"

Tillsammans med ett femtiotal studenter från Institutionen för data och informationsteknik besökte Mirslaw Staron nyligen R/V Skagerak. Och han är imponerad.

– R/V Skagerak är super high-tech, mycket mer avancerad än vad jag hade förväntat mig med mer mjukvara än i moderna bilar, säger Miroslaw Staron. 

Bild
R/V Skagerak
R/V Skagerak – högteknologiskt fartyg för innovativ forskning.
Foto: University of Gothenburg

Inbyggda system i maritim forskningsmiljö

Ombord fartyget fick studenterna en exklusiv inblick i hur inbyggda system fungerar i en maritim forskningsmiljö. Miroslaw Staron lyfter fram möjligheten att använda Skagerak som en testbädd för innovativa exjobb.

– Ett exempel på ett spännande projekt är att utveckla en kamera som kan streama Skageraks resor i realtid. Det skulle innebära tekniska utmaningar som att komprimera data och hantera små elektroniska komponenter i en tuff miljö, säger Miroslaw Staron. 

Han betonar att ett sådant exjobb skulle vara både lärorikt och värdefullt för studenterna:

– Skagerak är state-of-the-art, och att jobba med dessa teknologier skulle ge studenterna ett stort försprång på arbetsmarknaden, säger Miroslaw Staron.

Genom att integrera IT och marina vetenskaper kan vi skapa unika utbildningar och forskningsprojekt som rustar studenter för framtidens arbetsmarknad.

Miroslaw Staron har besökt R/V Skagerak.
Miroslaw Staron, professor i Software Engineering, ser stora möjligheter i att använda universitetets forskningsfartyg R/V Skagerak som en plattform för IT-innovationer.
Foto: Gunnar Jönsson

AI och autonoma system till havs 

Han ser även stor potential i att använda AI ombord på Skagerak:

– Vi skulle kunna prova köra lokala generativa AI-modeller på Skagerak för att förbättra planering av rutter, experiment och snabba analyser. På sikt skulle vi kunna utveckla autonoma system för experimentplanering och genomförande, där Skagerak själv hanterar stora delar av forskningsarbetet.

För att förverkliga planerna behövs det fler samarbeten mellan IT och marina forskare – gemensamma projekt är en väg framåt.

– Under vårt besök blev några studenter intresserade av att arbeta vidare med andra forskare. Nu måste vi hitta marina forskare som vill vara med och utveckla idéerna, säger Miroslaw Staron.

Han menar också att det finns potential att utveckla utbildning inom marinteknik vid Göteborgs universitet:

– Vi är de enda i Sverige som har förutsättningar för det i dagsläget. Genom att integrera IT och marina vetenskaper kan vi skapa unika utbildningar och forskningsprojekt som rustar studenter för framtidens arbetsmarknad.

Efterlyser marina forskare som vill samarbeta kring autonoma system och AI

För att ta dessa initiativ vidare behövs fortsatt dialog mellan forskare och institutioner. Miroslaw Staron efterlyser intresserade marina forskare som vill samarbeta kring autonoma system och AI ombord på Skagerak:

– Jag vill gärna hitta professorer som är ute till havs och vill diskutera idéer kring autonoma uppdrag och planering av olika forskningsprojekt, säger Miroslaw Staron, och fortsätter:

– Vi måste bli mycket bättre på att kommunicera att vi har en ny fakultet där tekniken och naturvetenskap möts. Skagerak är unikt, men vi måste använda fartyget för mer än marin forskning – att testa autonoma system och AI är bara något av det vi kan göra ombord. 

Idéer om framtida exjobb och utvecklingsprojekt för R/V Skagerak

Flera idéer för exjobb och projekt har redan väckts, bland annat:

  • Live-streaming från havet: Studenter utvecklar kamera och mjukvara för att streama R/V Skageraks expeditioner i realtid.
  • AI-stödd dataanalys: Fartyget kan använda generativa AI-modeller för att planera rutter, optimera experiment och automatisera analyser.
  • Autonoma system: Visionen är att Skagerak på sikt ska kunna planera och genomföra vissa experiment självständigt med hjälp av AI och automatisering.