Nu finns ett samlingsverk om ords struktur och variation inom den stora gruppen bantuspråk som talas i Afrika söder om Sahara. Boken Morphosyntactic Variation in Bantu vänder sig till språkvetare, lärare och lingvistikstudenter som vill veta mer om olika bantuspråk och grammatiska fenomen.
Den 29 november var det boklansering på SOAS University of London då huvudredaktörerna berättade om arbetet med boken och övriga skribenter var med via länk.
– Bantuspråk är inte standardiserade och det finns en stor variation, även om språken också liknar varandra i de breda typologiska dragen. Det finns till exempel väldigt tydliga grammatiska släktdrag mellan språken. I boken har vi fokuserat på den finkorniga variationen, ibland kallad ’mikrovariation’, säger Eva-Marie Bloom Ström som är huvudredaktör och jobbar på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.
Flexibel ordföljd
Begreppet morfosyntax, samspelet mellan syntax och morfologi betyder studier av ords struktur och formvariation.
I sin egen forskning studerar Eva-Marie Bloom Ström bland annat hur man kan strukturera en mening när språket har flexibel ordföljd, så som bantuspråken har. Olika ordföljder och morfo-syntaktiska konstruktioner anger vad talaren antar att lyssnaren redan vet eller kan räkna ut baserat på vad som sagts tidigare, vad som är allmänt känt och så vidare.
Ett kapitel i boken är författat av kollegan Rasmus Bernander vid Institutionen för språk och litteraturer, tillsammans med två andra forskare. Det handlar om olika grammatiska konstruktioner som används för att uttrycka att något finns eller var det finns – existentiella konstruktioner. Bantuspråken uppvisar en stor variation här, och har också konstruktioner som knappt finns på annat håll.
Åtta års arbete
Boken har tre medredaktörer; Hannah Gibson och Lutz Marten, aktiva i England, och Rozenn Guérois som bor i Frankrike.
– Tanken föddes på en internationell konferens om bantuspråk 2016 där Hannah Gibson och jag anordnade en workshop. Vi blev inspirerade att skriva en bok, fick med oss två kollegor till och bjöd sedan in intresserade forskare världen över att medverka. Många nappade och har bidragit till bokens 15 kapitel, säger Eva-Marie Bloom Ström.
Att slutföra bokprojektet var tidskrävande då varje kapitel har granskats i flera omgångar.
– Men vi har haft väldigt roligt under tiden, och har haft möten om boken under Bantukonferenser vi besökt i Kapstaden, Blantyre och Dar es Salaam.
Text: Monica Havström
Läs om fler projekt
Bantuspråk är en undergrupp av språkfamiljen Niger–Kongospråk som omfattar cirka 500 språk. Bantuspråk har över 420 miljoner talare, huvudsakligen i Afrika söder om Sahara.