Bild
Huvudbyggnaden Lilla Änggården Göteborg
Huvudbyggnaden Lilla Änggården, Göteborg
Foto: Kristin Lidell
Länkstig

Samverkan med Lilla Änggården

Publicerad

Ett samarbetsavtal om kunskapsuppbyggnad har upprättats mellan Göteborgs stadsmuseum/ Kulturförvaltningen Västra Götaland och Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS), Göteborgs universitet.

Samarbetet syftar till att stärka kunskapsprofilen på Lilla Änggården och tillgängliggöra platsen och dess arkiv som en resurs för forskare och studenter.

Önskan är också att skapa en plattform för frågor om kulturarv, gestaltning och hållbarhet säger Astrid von Rosen, föreståndare Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet

Lilla Änggården – bakgrund och framtid
Lilla Änggården är ett hus, ett hem, en trädgård och en park med en historia som sträcker sig över tre århundranden, säger Daniel Gillberg, Göteborgs stadsmuseum.

Lilla Änggården donerades 1963 av familjen Grèn Broberg. Göteborgs stadsmuseum gavs då ansvaret över bland annat arkiv, föremål och publik verksamhet. I familjens testamente och gåvobrev nämns även Göteborgs universitet och en önskan om att det donerade hemmet, huset, trädgården och parken skulle användas av forskare knutna till nämnda universitet.

2018 togs en utvecklingsplan fram av Göteborgs stadsmuseum, Higab, Stadsfastighetsförvaltningen och Stadsmiljöförvaltningen. I denna specificeras forskningsperspektivet ytterligare. Målet är att stärka platsens kunskapsprofil och att på sikt skapa en ”forskarstuga” på Lilla Änggården.

Arbetet med utvecklingsplanen ledde till ett samarbete inom ramen för det redan befintliga projektet Hidden Sites och forskarklustret Curating the City vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet. Under åren 2020 – 2023 genomfördes ett flertal seminarier tillsammans med en tvärvetenskaplig forskargrupp som på olika sätt arbetat vidare med platsen.

En samling människor samtalar utomhus i Lilla Änggården
Samverkan och workshops i Lilla Änggården
Foto: Daniel Gillberg

Det nya samarbetsavtalet är tänkt att fungera som ett ramverk för forskningsnärvaron på Lilla Änggården och kommer att ligga till grund för en fortsatt och fördjupad samverkan.

– Vi hoppas att samarbetet skall öka förståelsen och kunskapen kring Lilla Änggården, säger Daniel Gillberg, Göteborgs stadsmuseum.

Engelska parken, Lilla Änggården Göteborg
Engelska parken, Lilla Änggården
Foto: Kristin Lidell