Länkstig

Sebastiaan Swart får Naturvetenskapliga fakultetens forskningspris

Publicerad

Naturvetenskapliga fakultetens forskningspris 2024 går till Sebastiaan Swart vid Institutionen för marina vetenskaper. Han får priset för sin forskning om havsfysik där han har belyst utbytet av värme och kol över gränssnittet mellan hav och atmosfär i Södra oceanen.

Hur reagerade du när du fick priset? 
– Jag blev först förvånad! Jag är mycket tacksam för erkännandet av de framsteg och det hårda arbete som vi som team har åstadkommit under de senaste åren. Jag har stöd av så många smarta och passionerade studenter och kollegor runt omkring mig. 

Berätta lite om din forskning. 
– Jag är oceanograf i vår forskningsgrupp Polar Gliders, där vi strävar efter att bättre förstå hur klimatkritiska egenskaper, som värme, kol och momentum, rör sig mellan atmosfären och havet. Vi fokuserar särskilt på hur detta sker i Atlanten och i Södra oceanen – nyckelregioner som påverkar vårt klimat och väder i Europa och faktiskt i hela världen.  

Den här forskningen är särskilt utmanande eftersom vi måste förstå både havet och atmosfären tillsammans och hur de utbyter energi och materia. Vårt tillvägagångssätt är att använda olika havsrobotar, som undervattensglidare, för att observera det holistiska kopplade systemet mellan hav och luft med hög upplösning i tid och rum. Dessa framsteg skulle inte vara möjliga utan värdefulla samarbeten och delade idéer mellan så många forskare runt om i världen, inklusive från mitt hemland Sydafrika.  

Sebastiaan Swart
Foto: Johan Wingborg

Vad är nästa steg i din forskning? 
– Vi riktar för närvarande in oss på södra Atlanten. Det är här det viktiga varma och salta vattnet från Indiska oceanen strömmar runt södra Afrikas spets och ”läcker” ut i Atlanten. Denna relativt lilla mängd läckage är grundläggande för att fastställa den havstäthet som driver den globala havscirkulationen, inklusive den varma Golfströmmen, som hjälper till att hålla Europa varmt och tempererat. Vi mäter nu, i minsta möjliga detalj, hur mycket av detta havsvatten som strömmar via små strömmar och havsvirvlar så att vi bättre kan förstå dess inverkan på den globala cirkulationen och i slutändan på vårt klimat. 

Vilken påverkan kan din forskning få i framtiden? 
– Även om det är kostsamt och energikrävande att nå dessa avlägsna fältplatser med fartyg och toppmodern robotutrustning, måste vi ständigt påminna oss om att denna grundläggande forskning är viktig för vårt samhälle. Jag tror att de vetenskapliga framsteg vi gör i dag är så värdefulla för morgondagens förutsägelser och åtgärder i samband med vårt förändrade klimat, stressen på naturresurser och ekosystem – aspekter som är viktiga för att förbättra vårt samhälle. Låt oss inte glömma bort det långa spelet som vi kan spela på platser som universitetet och i vår privilegierade position i länder som Sverige. Som ett relativt litet land har vi en överdimensionerad roll att spela för världen genom vår samlade kunskap. 

 

Motivering till priset 

Sebastiaan Swarts forskning har belyst den sammanflätade mekanismen av havets fysik och utbyte av värme och kol mellan hav och atmosfär, i södra ishavet. Han har introducerat banbrytande autonoma observationsplattformar och modelleringssätt som revolutionerar sättet som vi samlar in havsdata och därmed vår förståelse för klimatet över oceanen som ett system. Han har byggt upp ett omfattande internationellt nätverk, spelar en signifikant roll I det vetenskapliga samfundet, och bidrar med vetenskaplig kunskap till samhällsutvecklingen, genom bidrag till ocean-klimat-rapporter.  

Hans uppmuntrande vänliga natur har säkerställt en tillgång till hans forskargrupp, inte bara bland ledande seniora forskare, utan även studenter och forskare från utvecklingsländer. Hans unika tillvägagångssätt, insikter och influenser sträcker sig bortom sina närmsta samarbetspartners.  

Sebastiaan Swart förkroppsligar vår fakultets kärnvärden av internationellt samarbete, forskningsexcellens, samhällsengagemang, och respekt för nästa generation. Han är en sann inspirationskälla inom och utanför hans vetenskapliga samfund inom polar havsforskning.  

Om forskningspriset  

Priset utmärker utveckling av en forskningsinriktning som utgör ett väsentligt bidrag till nytänkande i fakultetens forskning. Pristagaren får ett diplom och ett forskningsanslag om 250 000 kr. Prisutdelning sker den 6 november.