Prisma Västra Götaland tar nu över ansvaret för Interpret Sweden Network (ISN) som varit del av Kulturarvsakademins verksamhet sedan 2019.
Interpretationsnätverk
2019 initierade Anita Synnestvedt, dåvarande koordinator för Kulturarvsakademin, tillsammans med Paul Henningsson, företaget musedia och dåvarande chef för Vitlycke museum Aleka Karageorgopoulos, nätverket ISN (Interpret Sweden Network). Idén till nätverket uppstod efter en konferensdag på Vitlycke museum, där trion upptäckte att de alla hade närmat sig kunskapsfältet interpretation i sitt arbete, men saknade ett forum att dela erfarenheter och kunskaper.
Nätverket har som syfte att samla forskare, kulturarvsarbetare, pedagoger, antikvarier, konstnärer m.fl. som är intresserade av hur vi gestaltar vår kultur- och naturmiljö, våra museer, utställningar och platser där kulturarvet visas. Nätverket har drivits som ett samverkansprojekt inom ramen för Kulturarvsakademin.
I nuläget samlar ISN ett 80-tal personer från hela Sverige, men även Norge, Danmark och Finland, från olika verksamhetsområden som museer, förvaltningar, kommuner, enskilda företagare och föreningar.
Heritage Interpretation
Interpretation, “Heritage Interpretation”, är sedan 1970- och 80-talen ett internationellt etablerat perspektiv för publikt levandegörande av natur- och kulturarv. Mycket kortfattat handlar perspektivet om att skapa berättande framställningar som berör och stimulerar meningsskapande, genom ett tydligt målgruppstänkande. Vad vill vi att besökaren ska få med sig? Vad är det mest värdefulla med detta föremål, denna plats, denna växt? Hur kan detta sedan levandegöras? Detta kan tillämpas för en enkel skylt, en utställning eller utgöra en plan för en hel geografisk miljö.
– Perspektivet har hittills varit ganska okänt i de nordiska länderna, menar Paul och Anita. Målet med att starta ISN-nätverket har därför varit att bygga upp en professionell mötesplats för frågor om interpretation i Sverige/Norden. Förebilder är yrkesorganisationer som t ex Intrepret Europe, Interpretation Australia, National Association of Interpretation och AHI - Association of Heritage Interpretation med flera.
Tidigare aktiviteter
– Vi har bland annat arrangerat temadagar om interpretation i samarbete med Arkeologerna/Statens historiska museer, VG-regionen och Innovatum i Trollhättan, berättar Anita Synnestvedt. Vi har haft öppna webbinarier i samarbete med t ex Norske parker, RAÄ och SLU, Centrum för naturvägledning (CNV). Genom en e-postlista samt Facebook-sida, har ISN löpande skickat tips på arrangemang, konferenser och resurser av intresse. Nätverket har dessutom medverkat som utställare vid Forum kulturarv.
Framtiden för ISN
Under november 2024 inleds ett nytt kapitel för nätverket i och med att Prisma/VG regionen tar över stafettpinnen med ett fortsatt arbete kring nätverket.
– Vi är jätteglada att det vi startat och börjat bygga kommer kunna utvecklas, säger Anita Synnestvedt och Paul Henningsson. Vi tycker också det är ett så bra exempel på synergier som skapats genom Kulturarvsakademins arbete.
Förhoppningen är att ISN i sin nya regi skall stärka området interpretation i de nordiska länderna och skapa nya samverkansmöjligheter.
Vill du veta mer?
Om Prisma:
Prisma Västra Götaland är en digital arena och mötesplats för vårt industriella kulturarv och samhällsutvecklingen från 1850 fram till idag. Som kulturarvskonsulenter bedriver de även aktiv kurs- och fortbildningsverksamhet för kulturarvsorganisationer, hembygdsföreningar och arbetslivsmuseer i regionen. Bland annat interpretationskurser för guidning och skapande av texter.