Bild
Händer som stickar i blått garn sett ovanifrån.
Foto: iStock
Länkstig

Stickning ger lugn och struktur vid psykisk ohälsa

Publicerad

Stickning gör gott för personer som lever med psykisk ohälsa. Det bekräftas av en studie från Göteborgs universitet, där handarbetet beskrivs som en möjlighet att hitta lugn och skapa struktur i vardagen.

Under senare år har intresset för stickning ökat, och trenden verkar hålla i sig. Så sent som 2022 utsågs det hemstickade plagget till årets julklapp. Den aktuella studien stärker bilden från annan forskning att stickning är en aktivitet som kan förbättra både hälsa och livskvalitet.

Ett sätt att hantera vardagen

Studiens resultat är publicerad i tidskriften Journal of Occupational Science. Förstaförfattare är Joanna Nordstrand, yrkesverksam arbetsterapeut och doktorand vid Göteborgs universitet:

– De som stickar har ett kreativt fritidsintresse som dessutom kan hjälpa dem att hantera sin vardag och på så sätt må bra. Jag är övertygad om att det är en del av svaret på varför så många stickar nuförtiden, säger Joanna Nordstrand, som personligen gärna handarbetar med stickor och garn på sin fritid.

Studien undersöker hur personer som lever med psykisk ohälsa själva uttrycker vad stickning betyder för deras hälsa, i ett internetforum där de diskuterar sin hobby med andra personer som stickar. 600 inlägg samlades in från det internationella internetforumet Ravelry. Inläggen analyserades med etablerade vetenskapliga metoder för kvalitativ innehållsanalys.  

Lugn, sammanhang och struktur

Resultaten visar på tre tydliga spår för hur stickningen stödjer bättre hälsa. Handarbetet upplevs ge möjlighet att varva ner i vardagen. Stickningshobbyn erbjuder också en identitet som stickare och ett kravlöst socialt sammanhang. Dessutom kan aktiviteten skapa en struktur i vardagen som personerna mår bra av.

Generellt uppfattade dessa personer sin stickning som en högt uppskattad sysselsättning, som främjar hälsan på både kort och lång sikt. Några av stickarna upplevde också skillnad i sitt tänkande, där deras tankar blev klarare och mer hanterbara när de stickade.

Bild
​ Bild ​ Bild Joanna Nordstrand i marjerade glasögon framför ett äppelträd, iklädd hemstickad tröja modell Austasjön.
Joanna Nordstrand.<br /> <br /> Foto: Göteborgs universitet
Foto: Göteborgs universitet

Joanna Nordstrand får medhåll av sina forskarkollegor bakom studien när hon säger:

– Arbetsterapeutens mål är att få vardagen att fungera. Här finns potential i stickor och garn som hälso- och sjukvården inte får missa!

Artikel: Promoting health through yarncraft: Experiences of an online knitting group living with mental illness

Några citat ur studien:

“Sköterskan ville ge mig ångestdämpande medicin tills jag sa att jag föredrog att sticka för att minska min ångest. Hon såg på mig och sa, ’Det är ju mycket hälsosammare än mediciner’ Eller hur?”

“När mina föräldrar övertalade mig att gå till När-akut-mottagningen stickade jag hela tiden som jag satt och grät bredvid min mamma i väntrummet, fortsatte att sticka under hela det timslånga besöket /…/. Jag har nu justerat min medicinering, men stickning är fortfarande mitt bästa verktyg för stressreducering.”

"Medan mina händer är upptagna med att göra något, saktar hjärnan ner, och jag kan faktiskt tänka på en sak i taget ... i stället för att ha 20-30 [tanke-] trådar igång samtidigt".