Bild
Parterna bakom satsningen är CCRM Nordic med vd Fredrik Wessberg, Sahlgrenska akademin med dekan Jenny Nyström och Sahlgrenska Universitetssjukhuset med sjukhusdirektör Boubou Hallberg.
Foto: Julia Sjöberg, Johan Wingborg, Paul Björkman
Länkstig

Strategiskt partnerskap för utveckling av ATMP

Publicerad

CCRM Nordic, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset går in i ett strategiskt partnerskap inom avancerade terapiläkemedel, ATMP. Parterna har i dagarna undertecknat en avsiktsförklaring, ett Memorandum of Understanding.

Syftet med det strategiska partnerskapet är att främja och förenkla samarbetet inom avancerade terapiläkemedel, ATMP, och närliggande teknologier. Parternas intention är att partnerskapet ska vara en del av en bredare satsning för att länka samman de svenska och nordiska ekosystemen inom ATMP med forskning och utveckling inom både akademi, sjukvård och industri.

ATMP har potential att revolutionera möjligheterna att behandla allvarliga sjukdomar vilket redan påvisats inom exempelvis onkologi. ATMP kan bidra till att längre behandlingar ersätts av engångsbehandlingar, och att det som i dag är obotbara sjukdomar kan botas.

I avsiktsförklaringen har parterna enats om att undersöka möjligheterna till samarbeten inom projekt- och affärsutveckling, processutveckling för övergången från tidig forskning till produktion i forsknings- och utvecklingssyfte, kvalitetskontrollerad så kallad GMP-produktion av ATMP, möjliggörande av kliniska prövningar samt övningar, utbildning och kunskapsöverföring. Avtalet öppnar bland annat för möjligheten att nyttja varandras lokaler, laboratorier och annan infrastruktur.

Skapar starkare plattform

CCRM Nordic är en icke vinstdrivande organisation med syfte att åtgärda flaskhalsar i kommersialisering av läkemedel för ATMP. Bolaget har sitt säte i Göteborg och stödjer innovatörer i Norden och Europa.

– Genom att kombinera våra resurser och expertis med Sahlgrenska Universitetssjukhusets och Sahlgrenska akademins tar vi ett viktigt steg mot att snabbare utveckla avancerade terapier som kan förändra livet för många patienter. Vi ser fram emot att gemensamt skapa en starkare plattform för forskning, utveckling och tillverkning av ATMP, säger Fredrik Wessberg, vd för CCRM Nordic.

Sahlgrenska akademin är den medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet, med stark forskning inom bland annat cancer, metabolism, neurovetenskap, obstetrik, odontologi och personcentrerad vård.

– Med ATMP kan sjukdomar behandlas på helt nya sätt. Det är oerhört spännande. Samtidigt ska man vara medveten om att området är forskningsmässigt komplext, säger Jenny Nyström, dekan på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Vi behöver därför skapa de bästa förutsättningarna för våra forskare och kliniker i den fortsatta utvecklingen av avancerade terapiläkemedel, bland annat inom cancerområdet där vi har framgångsrik forskning i dag. Det är oerhört positivt att vi genom partnerskapet får möjlighet att kraftsamla, lära av varandra och använda resurser effektivt.

Utveckling och patientnytta

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg är ett av Sveriges största sjukhus och ett av de större universitetssjukhusen Europa, med fokus på patientvård, nationell högspecialiserad vård, utbildning, forskning och innovation.

– Samarbetet är en möjlighet att utveckla ATMP och framtidens vård. Sahlgrenska Universitetssjukhusets ATMP-centrum har en central roll på sjukhuset och i regionen och bidrar till utveckling inom fältet, inte minst genom centrumets etablerade samverkan med företag, akademi och myndigheter. Jag är väldigt glad att vi utnyttjar life science-klustret i Västsverige för att skapa något som kan gynna patienter i hela landet. När vi arbetar tillsammans finns det inga gränser för vad vi kan göra, säger Boubou Hallberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Detta är ATMP:

ATMP står för Advanced Therapy Medicinal Products, på svenska läkemedel för avancerad terapi, som är biologiska och baserade på celler, vävnader och gener. Med ATMP kan sjukdomar behandlas på helt nya sätt, exempelvis genom engångsbehandling med förväntan på bestående effekt, en slags reparation. ATMP kan i andra fall skapa möjligheter till långtidsöverlevnad för vissa cancerpatienter där alla andra behandlingsmöjligheter är uttömda. Det kan också handla om behandlingsmöjligheter vid ärftliga sjukdomar där det i dag saknas effektiva behandlingsalternativ. Källa: ATMP Sweden.

Parterna bakom samverkan:

CCRM Nordic

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska Universitetssjukhuset