Bild
Klara Källström och tobias fäldt skapade boken under utställningen
Här skapas boken 'Källström-Fäldt' mitt i utställningsrummet, som handlar om Klara Källström och Thobias Fäldts samlade verk med fokus på perioden 2011–2021.
Foto: Jenny Blixt
Länkstig

Svensk Bokkonst 2023 till Klara Källström

Vi gratulerar Klara Källström, lektor i fotografi vid HDK-Valand, som tillsammans med Thobias Fäldt tog emot Svensk Bokkonst 2023 på Kungliga Biblioteket i Stockholm den 17 oktober.

Boken ‘Källström-Fäldt’ skapades i samband med Klara Källström och Thobias Fäldts utställning på Hasselblad Center, som visades 27 maj–24 september 2023. Med boken undersöker författarna hur information skapas, distrubueras och tolkas genom att inkludera faksimiler av tolv tidigare publikationer som utgavs från 2011 till 2021.  

Juryns motivering:

Mediekritiskt utformad artist book som, borrad och skruvad för hand, vill aktivera hur vi avläser mediala bilder och flöden. Dess svärtade yttermarginaler som en singulär ram för uppmärksamheten.

– Det är väldigt hedrande att så många års samlade arbete av oss uppmärksammas i och med priset, säger Klara Källström och Thobias Fäldt.  

Bild
utställning med Klara Källström och tobias fäldt
En viktig del i Klara Källström och Thobias Fäldts utställning på Hasselblad Center var monteringen av 500 exemplar av boken ‘Källström-Fäldt’ på plats i utställningslokalen.
Foto: Cecilia Sandblom

Svensk Bokkonst är en tävling som lyfter fram särskilt välproducerade böcker ur föregående års utgivning. Det som prisas är hög kvalitet genom bokproduktionens alla led – från formgivning, typografi och bildhantering till tryckteknik, bindningsteknik och papperskvalitet. Svensk Bokkonstpriset ges ut av Kungliga Biblioteket i Stockholm, där 25 vinnare väljs ut. 

– Det är roligt att en så unik produktion som den här boken är lyfts fram. Hur vi tänkte kring möjligheterna att kunna göra boken på det sättet vi ville och vad vi lärde oss av det är något som jag tar med mig in i undervisningen, säger Klara Källström. 

bokens omslag
Omslaget till 'Källström-Fäldt'

Klara Källström (f 1984) och Thobias Fäldt (f 1978) bor och arbetar i Göteborg. De har sedan deras samarbete inleddes 2005 grundat förlagsplattformen B-B-B-Books och galleriprojektet FG2 i Göteborg. Deras verk har ställts ut internationellt på bland annat Unseen (Amsterdam), Bunkier Sztuki (Krakow), Le Bal (Paris), LACMA (Los Angeles), Aperture Foundation (New York), Kunstal Charlottenborg (Köpenhamn), CFF och Fotografiska (Stockholm). Klara Källström är lektor i fotografi vid HDK-Valand samt doktorand i informatik vid Institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet. 

Om boken 'Källström-Fäldt'

Titel: Källström-Fäldt 

Förlag: Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König; B-B-B-Books; Hasselblad foundation. 

Fotografer: Klara Källström & Thobias Fäldt 

Författare: Duncan Forbes, Dragana Vujanović Östlind, Johannes Wahlström 

Design: Axel von Friesen