Bild
Foto: Bild genererad med ChatGPT och efterredigerad av Donika Nord
Länkstig

Sverige halkar efter: Ny rapport om digitalisering inom HR

Publicerad

En ny rapport från Centrum för Global HRM (CGHRM) visar att Sverige ligger långt efter andra länder när det gäller digitalisering inom HR. Rapporten är författad av Stefan Tengblad och Donika Nord, båda verksamma vid centrat.

Centrum för Global HRM (CGHRM) presenterar idag en ny rapport som visar att Sverige halkar efter internationellt i digitalisering inom HR. Baserad på data från den internationella Cranet-undersökningen framgår att utvecklingen av digitala HR-lösningar i Sverige går trögt, särskilt när det gäller automatisering och användning av mer avancerad teknik.

Rapporten visar att Sverige är ett av de länder där användningen av algoritmiska HR-processer och Robotic Process Automation (RPA) är bland de lägsta internationellt. En av orsakerna till detta är bristen på både teknisk kompetens och resurser.

Många HR-avdelningar har börjat använda digitala verktyg, men ofta digitaliseras bara gamla rutiner utan att utnyttja AI och automatisering fullt ut. Rapporten betonar att digitalisering inte bara handlar om teknik, utan om en strategisk förändring som kräver långsiktigt tänkande och engagemang från ledarskapet.

Vikten av ledarskap och förändring

En av de viktigaste punkterna i rapporten är behovet av ett aktivt förändringsarbete. Det räcker inte att införa nya digitala verktyg – för att lyckas krävs det att arbetssätt förändras och att ledarskapet är engagerat i att driva processen framåt. Rapporten betonar att detta är avgörande för att de digitala lösningarna ska användas på rätt sätt och nå sin fulla potential.


Rapporten lyfter att digitalisering är mer än bara teknik – det handlar om strategi. Hur viktig tycker du att ledarskap och organisationskultur är för att lyckas med digitalisering och AI inom HR?

Många gånger saknas det ett tydligt engagemang från ledningen att uppmuntra de anställda att börja använda ny teknik. Man är rädd att göra fel och tycker att utrymmet för lärande inte hinns med. Våga pröva, svaren exakt hur det kommer att bli har vi inte, men utan att våga pröva blir det ingen utveckling. Kostnaderna för utveckling och lärande behöver ställa mot vad som blir kostnaden för en HR-funktion som jobbar med befintliga metoder, säger Stefan.

AI som del av rapporten

CGHRM använde AI-verktyget ChatGPT för att generera vissa delar av innehållet i rapporten, och dessa avsnitt är tydligt markerade i texten. Med detta vill CGHRM visa att AI inte bara är ett hjälpmedel för studenter vid inlämningar, utan också ett kraftfullt verktyg för professionellt digitalt arbete. AI kan effektivisera processer, spara tid och bidra med värdefullt stöd i många delar av arbetslivet, inklusive HR.

Ni använde AI som ChatGPT för att skapa delar av rapporten. Hur ser du på AI roll inom framtidens HR-arbete?

När kraven är så höga på HR att sammanställa, skapa och förmedla information finns det stort behov av att använda AI. AI kan vara den assistent så många vill anställa men som inte det finns budget för. Och det bästa är att alla HR-anställda som lär sig teknikens möjligheter kan få en egen assistent, säger Stefan.

Vill du veta mer?

Anna Carlsson, Johannes Sundlo och Per Thilander, experter inom HR, har delat med sig av sina erfarenheter av digitalisering i rapporten. De lyfter fram både utmaningar och möjligheter med att implementera digital teknik inom HR och ger konkreta råd till organisationer som vill komma ikapp den internationella utvecklingen. Framgångsrik digitalisering inom HR handlar lika mycket om en strategisk omställning som om själva tekniken. Nyckeln är att hitta balansen mellan att ge god service och samtidigt arbeta långsiktigt med utveckling.

Det är viktigt att komma ihåg att all digitalisering inte automatiskt är bra – det handlar om att dra nytta av möjligheterna, snarare än att använda teknik bara för sakens skull. Rapporten understryker vikten av att effektivisera processer och ta bort onödiga mellansteg för att maximera digitaliseringens fördelar.

Ladda ner Betyder AI alls inte? från CGHRMs hemsida. Vi kommer också att presentera rapporten mer detaljerat i ett webbinarium den 8 oktober kl. 09:00 -  Anmäl dig här redan nu!

Text: Donika Nord