Universitetsstudier vid 11 års ålder
Emanuel Swedenborg (1688–1772) är en av Sveriges mest internationellt kända och översatta historiska personer. Redan som 11-åring blev han inskriven vid Uppsala universitet, där han studerade ämnen som medicin, astronomi och naturvetenskap. Vid 21 års ålder disputerade han och inledde en framgångsrik vetenskaplig karriär.
Trots sina vetenskapliga bedrifter är Swedenborg mest ihågkommen för sin teologiska gärning. TPå 1730-talet tog hans arbete en mer andlig riktning.
– Under en resa till London år 1745 var han ute och åt middag på en krog. Då såg han en man i ett hörn av rummet som sa: ”ät icke så mycket”. På natten återkom samma man i en dröm och presenterade sig som Gud, säger Maggie Kastlund.
Detta blev starten på Swedenborgs arbete med att tolka Bibelns dolda budskap.
Swedenborg och esoterismen
Swedenborgs teologi kretsade kring hans korrespondenslära – tanken att allt i universum är sammanlänkat genom symboliska samband. Denna idé är central för flera esoteriska traditioner, som alkemi, astrologi och tarot.
– Swedenborg ansåg till exempel att skapelseberättelsen handlar om människans mognadsprocess, snarare än jordens skapelse. Ord i Bibeln har dolda innebörder; exempelvis symboliserar ”häst” förstånd, säger Kastlund.
Hans idéer inspirerade rörelsen swedenborgianismen under slutet av 1700-talet. De influerade också August Strindberg, som tolkade flera av Swedenborgs skrifter. I verket Inferno (1897) utgår Strindberg från Swedenborgs beskrivningar av helvetet.
Åt semlor varje dag
På frågan om Swedenborgs påstådda vurm för semlor, svarar Maggie Kastlund såhär:
– Så vitt jag vet finns det inga texter bevarade där Swedenborg själv har uttryckt sin vurm för semlan, men däremot har skildringar av Swedenborgs liv gjort gällande att han ska ha ätit semlor med varm mjölk (hetvägg) till middag så gott som varje dag.
I Nordisk familjebok, Volym 27 (1918), kan man läsa att Swedenborg var "en af de ädlaste, rättrådigaste och välvilligaste människor" men även att:
"hans middag bestod vanligen af semla i uppkokt mjölk; ofta drack han starkt sockradt kaffe. Kl. 7 e. m. lade han sig.”
Text: Hanna Erlingson