Bild
rygg masseras med händer brevid varandra på ryggen
Foto: iStock
Länkstig

Taktil massage hjälpte unga med adhd

Publicerad

Taktil massage kan lindra hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet vid adhd. Det visar en småskalig studie, genomförd vid Göteborgs universitet. Ungdomarna tyckte också att massagen gjorde det lättare att somna.

I studien erbjöds 14 ungdomar mellan 15 och 17 år med diagnosen adhd att en gång i veckan under tio veckors tid taktil massage. Massagen genomfördes i Trollhättan eller i Uddevalla, av certifierade massörer enligt ett särskilt massageprotokoll. Taktil massage är en mjuk och tydlig massage, som ges med långsamma och förutbestämda rörelser efter en bestämd struktur. 

Tolv av de 14 ungdomarna fullföljde hela behandlingen. De fick skatta sitt mående och sina adhd-symtom före, under och efter behandlingen. Även ungdomarnas vårdnadshavare fick uppge hur de på olika sätt upplevde sitt barns mående, före och efter behandlingen. 

Positiva effekter 

Resultaten visar att hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet tydligt minskade. Behandlingen mildrade även irritation och trotstendenser. Vid uppföljningen, tre månader efter avslutad behandling, verkade en del av den positiva effekten finnas kvar.  

Bild
[none]
Anna-Carin Robertz, doktorand vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Göteborgs universitet

Huvudförfattare bakom studien är Anna-Carin Robertz, som är doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hon är också specialistsjuksköterska i psykiatri inom NU-sjukvården, där hon tidigare erbjudit taktil massage som komplement till sedvanlig behandling, bland annat till unga med adhd 

Taktil massage verkar vara en säker och bra behandling för ungdomar med adhd. Vår studie är liten, men den bidrar till ett vetenskapligt underlag för vårdens prioriteringar. Kanske finns möjlighet att skapa en enklare form av behandlingen så att det blir mer resurseffektivt för vården att erbjuda den, säger Anna-Carin Robertz. 

Lättare att sova 

Sömnproblem är mer än dubbelt så vanligt bland unga med adhd, jämfört med jämnåriga. Flera av ungdomarna beskrev att det blivit betydligt lättare att somna på kvällen, sedan de fått den taktila massagen.  

– Det finns mycket lite kunskap om alternativ till sömnmedicin för unga. Den här studien kan leda till mer forskning om hur massagebehandling kan hjälpa till att förbättra sömnmönster, säger Anna-Carin Robertz.

Artikel: Positive effects of tactile massage for adolescents with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) – A small scale study;

Om adhd

Adhd är en vanlig diagnos bland barn och ungdomar under 18 år i Sverige. Uppgifter från Socialstyrelsens statistikdatabas i november 2023 visade att 10,5 procent av pojkarna och 6 procent av flickorna då hade en adhd-diagnos. Både anpassningar i vardagen och läkemedel kan hjälpa en person med adhd att klara av skolarbete och sociala relationer bättre, men det är mycket individuellt hur bra effekt sådana insatser har.