Länkstig

Thomas Sterner höll årets The Leigh Lecture i Washington

Publicerad

På temat ”Making climate policy feasible” föreläste Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, i veckan i Washington State Universitys föreläsningsserie The Leigh Lecture. En gästföreläsare om året bjuds in och bland tidigare talare finns många framstående namn, flera ekonomipristagare och högt uppsatta ekonomer vid några av världens största företag.

– Jag får erkänna att jag blev lite tagen av sammanhanget. Det var spännande. Annars har jag ju blivit lite försiktig med resande, av olika orsaker och jag hade inte tackat ja om det bara hade varit ett seminarium. Men det här var ett alldeles särskilt sammanhang, en föreläsning för en bredare universitetspublik och därefter ett seminarium för kollegor. Det var en föreläsning jag förberedde extra väl, säger Thomas Sterner.

Bild
En man med mörkt hår föreläser framför en projektion av en graf över jordens medeltemperatur sedan 1850.
Thomas Sterner höll årets The Leigh Lecture vid Washington State University på temat "Making Climate Policy Feasible".

Tidigare talare i föreläsningsserien är bland annat fem ekonomipristagare, som professor Eric Maskin, Harvard University, Edward C. Prescott, Arizona State University och högt uppsatta ekonomer, som Pat Bajari, chefsekonom på Amazon och Hal Varian, som skrivit läroböcker i mikroekonomi de flesta ekonomer läst och sedan blivit chefsekonom vid Google.

Varför just han blev inbjuden vet inte Thomas Sterner.

Bild
Thomas Sterner.
Foto: Johan Wingborg

– Jag har inte varit där förut, faktiskt inte ens i närheten. Så jag vet inte, men får jag gissa så har någon tipsat om mig eller hört en föreläsning i ett annat sammanhang.

Thomas Sterners forskning handlar till stor del om klimat och styrmedel för att hindra klimatförändringarna, som att sätta ett pris på koldioxidutsläpp, och det var också temat för föreläsningen.

– Ett brett perspektiv på politik och ekonomi för att hantera klimathotet globalt och nationellt. Det är ett sammanvävt problem som måste lösa nationellt men också globalt. Många av oss ekonomer tror ju att en prissättning på koldioxid är effektiv, även om det också är omstritt. En viktig aspekt är att göra omställningen rättvis – det är ju en ansenlig kostnad att ställa om energisystemet, men kostnaderna för att inte göra det kommer att bli mycket större. Så allting handlar egentligen om hur vi ska dela upp den mindre kostnaden i dag – för om klimatförändringarna fortsätter att eskalera kommer det så småningom att vara för sent.