Titanpartiklar vanliga vid tandimplantat
Det är vanligt med mikropartiklar av titan i munslemhinnan vid tandimplantat. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, som även identifierade 14 gener som kan påverkas av dessa partiklar.
Det är vanligt med mikropartiklar av titan i munslemhinnan vid tandimplantat. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, som även identifierade 14 gener som kan påverkas av dessa partiklar.
Registerdata visar att ungefär fem procent av alla vuxna i Sverige har tandimplantat – och kanske även titanpartiklar i vävnaden kring implantaten. Det finns ingen anledning till oro, enligt forskarna, men mer kunskap behövs.
– Titan är ett välstuderat material som har använts i decennier. Det är biokompatibelt och säkert, men våra resultat visar att vi behöver förstå mer om vad som händer med partiklarna över tid. Stannar de i vävnaden runt implantatet eller sprids de i kroppen? säger Tord Berglundh, seniorprofessor i parodontologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Tidigare forskning har visat att titanpartiklar kan förekomma i inflammerad vävnad vid tandimplantat. Den nya studien, publicerad i Communications Medicine, visade att mikropartiklar av titan fanns i vävnaderna vid samtliga undersökta implantat – även de utan tecken på inflammation.
Forskarna analyserade vävnadsprover från 21 patienter med flera implantat bredvid varandra. Prover togs vid implantat både med och utan periimplantit, en inflammatorisk sjukdom i vävnaden runt implantat. Varje patient fungerade därmed som sin egen kontroll. Koncentrationen av partiklar varierade mellan olika patienter, men var ungefär densamma i vävnad med och utan periimplantit hos samma person. Analyserna genomfördes i samarbete med Uppsala universitet, där forskare använde en avancerad metod kallad µ-PIXE för att kartlägga titanpartiklarnas fördelning i vävnaden.
Periimplantit är en bakterieorsakad inflammationssjukdom i implantatets angränsade vävnader och har många likheter med parodontit vid tänder (tandlossningssjukdom). Inflammationsprocessen är komplex och resulterar i nedbrytning av den stödjande benvävnaden, vilket i sin tur kan leda till förlust av implantatet.
– Vi såg att vävnader med högre koncentration av titanpartiklar hade ett förändrat genuttryck, särskilt gener som är kopplade till inflammation och sårläkning. Vi identifierade 14 sådana gener, men det oklart huruvida partiklarna påverkar det lokala immunförsvaret eller om skillnaderna i genuttryck speglar variationer i inflammationsprocesser hos olika individer, säger Carlotta Dionigi, specialisttandläkare i parodontologi och forskare vid avdelningen för parodontologi, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Forskarna misstänker att titanpartiklar kan lossna från implantatet i samband med den kirurgiska installationen, när tandimplantatet skruvas ned i en kanal som borrats i käkbenet. Studien visade även att halten av partiklar i vävnaden skiljde sig mellan olika typer av implantat, vilket väcker frågan om skillnader i implantatens ytstruktur kan påverka risken för att titanpartiklar kan lossna. Detta blir nu en viktig fråga i fortsatt forskning.
Artikel:
Titanium micro-particles are commonly found in soft tissues surrounding dental implants