Länkstig

Tobias Jansson

Universitetslektor

Institutionen för socialt arbete
Besöksadress
Sprängkullsgatan 25
41123 Göteborg
Postadress
Box 720
40530 Göteborg

Om Tobias Jansson

Jag är socionom och har en masterexamen i socialt arbete. Jag disputerade under våren 2023 i socialt arbete vid Göteborgs universitet med avhandlingen Vem får stanna? Om politiska problemrepresentationer av rätten att stanna i Sverige 1936–1989. Tidigare har jag varit yrkesverksam inom socialtjänsten och arbetat praktiskt som socialsekreterare för personer med fysiska och huvudsakligen psykiska funktionsnedsättningar.

I min avhandling analyserade jag problemrepresentationer i statliga utredningar och propositioner vilka föregick förändringar av rätten att stanna i Sverige under perioden 1936–1989. Jag intresserade mig för hur problemrepresentationer konstruerades under vissa tidsmässiga nedslag, vilka antaganden som underbyggde dessa representationer, vilka former av styrning som de ledde fram till samt hur historiska problemrepresentationer relaterade till samtida problemrepresentationer av rätten att stanna. I avhandlingen visar jag exempelvis att flera antaganden och argument som ligger till grund för att förändra rätten att stanna är återkommande i historien. Framför allt handlar det om att lagförändringar motiveras med att de behövs för att skydda svensk välfärd och upprätthålla ett samhälle i ordning.

Som forskningsområden är migration och integration något som intresserar mig, tillsammans med ett vidare intresse för frågor som relaterar till institutioner, makt, social exkludering och kontroll. I anslutning till dessa intressen deltar jag i ett antal olika forskarsammanhang, i form av: Forskarplattformen om Social exkludering och kontroll inom institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, Forskarnätverket Migration Integration och Socialt arbete (MIOS) samt Nationellt forskarnätverk Socialt arbete och migration.

När gäller pedagogiskt intresse och erfarenheter innefattar dessa undervisning och handledning på både grund- och avancerad nivå, med ett särskilt fokus på sådant som berör teori, migration samt myndighetsutövning.