Länkstig

Gunnar Almevik

Professor

Institutionen för kulturvård
Besöksadress
Medicinaregatan 7 B
413 90 Göteborg
Rumsnummer
3272
Postadress
Box 130
405 30 Göteborg

Om Gunnar Almevik

Academia.edu Gunnar Almevik

Undervisningsområden • Kulturvårdens teori, praktik och historia • Kulturhistoria med inriktning mot hantverk, byggnads- och bebyggelsehistoria • Byggnadsanalys, dokumentation och visualiseringsteknik • Forskningsmetodik inom slöjd och hantverk Jag har undervisat inom högskolan sedan 1993. Erfarenheterna omfattar undervisning i grundutbildning, master och forskarutbildning, samt olika slags pedagogiska uppgifter, från kursansvar, föreläsningar och praktiska övningar till kursutveckling, uppdragsutbildningar och etablering av nya utbildningar. Jag var drivande i starten av Dacapo Hantverksskola 1996 och arbetade därefter som rektor tills hantverksutbildningarna i bygghantverk, trädgård- och landskapsvård inlemmades i universitetet. För närvarande handleder jag fyra doktorander i kulturvård med hantverksvetenskapliga avhandlingsämnen.

Forskningsområden • Immateriella kulturarv • Byggnads- och bebyggelsehistoria • Digital dokumentation och visualisering • Historiska byggnadsmaterial och tekniker

Jag disputerade i Kulturvård 2012 med avhandlingen Byggnaden som kunskapskälla. Avhandlingen fick Kungl. Gustav Adolfs Akademiens pris och omnämnande som “ett viktigt bidrag till förnyelse av den bebyggelsehistoriska forskningen.” Min forskning ligger i det kulturhistoriska fältet med inriktning mot hantverk, byggnads- och bebyggelsehistoria och med särskild uppmärksamhet på metodologiska frågor. Jag har också intresserat mig för hantverk som kunskap och kulturarv. För närvarande innehar jag och ägnar all tid år Kungliga Vitterhetsakademins tjänst som ”akademiforskare” i kulturhistoriska studier med inriktning mot byggnadshistoria. Läs mer om min pågående forskning Medeltida träbyggnadskultur.

Samhällsengagemang All min akademiska verksamhet har i något avseende en ansats till samverkan med det omgivande samhället. Jag drivs av övertygelsen att det finns ömsesidiga behov av kreativa bryggor mellan akademi och praktisk verksamhet. Motivet till Dacapo Hantverksskola var ett påtagligt och sedan länge eftersatt behov av kvalificerad hantverkskompetens inom kulturmiljövården. Mellan 2010 till 2015 arbetade jag med Hantverkslaboratoriet i nära samverkan mellan universitet och företag, branschorganisationer och det offentliga och civila samhället. Hantverkslaboratoriets syfte är dokumentera, tradera och utveckla svaga och hotade hantverkskunskaper, samt att initiera hantverksinriktad forskning och utvecklingsarbete inom kulturmiljövårdens praktik.