Hani Elzoumor
Om Hani Elzoumor
Jag är en doktorsexamen på femte året. student i Innovation, Entrepreneurship, and Management of Intellectual Assets vid enheten för innovation och entreprenörskap (IE). Mina forskningsintressen är generellt: företags innovationsprocesser och -strategier, innovationsekosystem, hållbarhet och miljöinnovationer, samt strategier för öppenhet och samverkan på företagsnivå, främst ur ett evolutionärt ekonomiskt perspektiv. Jag har en meritlista inom akademin sedan 2011 som undervisnings- och forskningsassistent i ekonomi vid Cairo University, Egypten. Förutom i Sverige har jag varit involverad i forskningssamarbete och tillämpad verksamhet med några forskningsarenor och frivilligorganisationer i Göteborg med fokus på innovation och hållbarhetsförändringsfrågor i Västsveriges geografiska läge. Min Ph.D. forskning är en del av ett stort forskningsprogram vid IE som undersöker kunskapsintensiva innovations- och entreprenöriella ekosystem i Västsverige, med direkta implikationer gällande policyrekommendationer för offentliga och privata organisatoriska enheter.
Ph.D. projekt: Openness, Environmental Innovations, and Performance of Firms in Innovation Ecosystems: A Quantitative Inquiry in Strategic Innovation Management
Min Ph.D. avhandlingen undersöker tre inbördes relaterade aspekter av innovativa företag med hjälp av linsen för innovationsekosystem: öppenhet, miljöinnovationer och ekonomiska prestanda för sådana företag. I synnerhet utforskar den rollen för specifika attribut hos innovationsekosystemet där företag bor för sin öppenhet, införandet av miljöinnovationer och ekonomiska prestationer. Förutom ekosystemattribut undersöker avhandlingen den modererande rollen av företagets interna kapacitet, såsom tillämplighetsstrategi (metoder för att fånga avkastning från företagets intellektuella tillgångar), på dess öppenhet, miljöinnovationer och prestanda.
Den empiriska analysen antar en kvantitativ forskningsstrategi som bygger på storskaliga företagsundersökningsdata om svenska och europeiska innovativa och entreprenöriella företag. Enkätdata för svenska företag nås genom Statistiska centralbyråns (SCB) mikrodatasystem (MONA) för den svenska versionen av CIS (Community Innovation Survey), Forsknings- och utvecklingsundersökning och företagsdatabasen (FDB).
Avhandlingen förväntas ha direkta teoretiska bidrag till samspelet mellan öppenhet på företagsnivå (d.v.s. hantera kunskapsflöden över företagsgränser för att skapa och fånga värde under konkurrens och andra externa påfrestningar), miljömässig hållbarhet (minska miljöavtrycket och vara mer miljövänligt) ansvarsfulla), och innovation och affärsresultat (former och andel av nya produkter, marknadsföring, processer och organisatoriska metoder, såväl som företagens tillväxt). Det är från linsen av konceptuella ramverk för innovationsekosystem (i vilka företagen är inbäddade, ömsesidigt beroende och samutvecklas med andra ekosystemaktörer och intressenter). Politiska implikationer förväntas från avhandlingen eftersom diskussion skulle informera nationella och regionala politiska enheter som formar offentlig innovationspolitik. Insikter för de sistnämnda är de möjliggörande faktorerna för att förbättra miljömässig hållbarhet och hållbar finansiering för innovationsaktiviteter för företag över hela Sverige inom ett brett spektrum av branscher.
På andra webbplatser
Forskningsområden
- Innovationsprocesser och strategierHållbarhet
- Miljöinnovation
- Innovations ekosystem
- Öppen och kollaborativ innovation
- Evolutionär ekonomi
- Innovation och entreprenörskapsfinansiering