Helena Cleeve
Universitetslektor
Avdelningen för lingvistik och vetenskapsteoriOm Helena Cleeve
Helena Cleeve är forskare och vikarierande universitetslektor i vetenskapsteori vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. Hon disputerade 2020 vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet och har tidigare varit postdoktor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Med en bakgrund som designer har Cleeve en Bachelor of Fine Arts i industridesign från Lunds universitet (2011) och en Master of Fine Arts i transdisciplinary design från Parsons The New School for Design i New York. Som tvärvetenskaplig forskare använder hon sina konstnärliga erfarenheter för att utveckla visuella metoder inom omsorgsforskning. Hennes arbete är teoretiskt och metodologiskt förankrat i care studies, teknovetenskapliga studier (STS), posthumanism och visuella studier.
Cleeve forskar om omsorgspraktiker, med särskilt fokus på vardagen för personer som lever med en demenssjukdom. För närvarande leder hon det konstnärliga forskningsprojektet Omsorgens visioner – teckning som ett sätt att se relationerna mellan vad som visualiseras och vad som värdesätts i hemtjänsten, finansierat av Vetenskapsrådet. I projektet medverkar också docent Doris Lydahl samt konstnären och forskaren Danica Knezevic, verksam i Australien.
Tidigare har Cleeve studerat vårdpersonalens arbete på demensavdelningar och undersökt vilken roll vardagliga materiella ting spelar i palliativ vård och demensvård.
Hennes forskning har publicerats i bland annat Medical Anthropology, Sociology of Health and Illness, Design and Culture och Qualitative Research. Utöver detta arbetar Cleeve även med illustration och grafisk form i relation till forskning. Hennes illustrationer har bland annat publicerats i Nordic Journal of Science and Technology Studies och i antologin Ett kalejdoskop av kunskap (Sveriges Unga Akademi).