Linnéa Österman
Om Linnéa Österman
Bakgrund och forskningsintressen: Jag är kriminolog i grunden och min forskning faller brett inom feministiska perspektiv på kvinnors erfarenheter och rättigheter inom rättssystem, samt deras vägen ut från kriminalitet. Jag disputerade 2016 från University of Surrey i England på en kvalitativ komparativ studie där jag tittade på kvinnors erfarenheter av brott och straff i två olika straffkulturer; Sverige och England. Kärnan i avhandlingsarbetet berörde kvinnors väg ut från brott och rättssystem, samt hur dessa processer länkar till olika samhälleliga – och straffkulturella - strukturer och maktförhållanden. Jag har på senare tid rört mig mot forskningsområdena reparativ rättvisa, anhörigperspektiv på exitprocesser, samt framställningen och bemötande av kvinnliga lagöverträdare inom rättssalar.
Pågående forskningsprojekt: Jag projektleder två forskningsprojekt för stunden: ett samverkansprojekt finansierat av FORTE som handlar om reparativa praktiker i våldsdrabbade områden och miljöer, samt en kvalitativ intervjustudie om minoritetskvinnors väg ut från kriminalitet i Sverige, finansierad av Nordic Research Council for Criminology.
Undervisning: På institutionen för socialt arbete undervisar jag speciellt i områden såsom kvalitativa metoder, kriminalitet och kritiska perspektiv på rättssystem, samt maktförhållanden, och handleder både på grund, avancerad och forskarnivå. Jag är kursansvarig på kursen 'Kriminalitet' på socionomprogrammet och undervisar även kriminologi på fördjupande nivå på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap. Utöver undervisningen inom universitetsmiljöer så är jag även intresserad av kritisk pedagogik och social mobilisering i andra samhälleliga miljöer och har till exempel formgivit och lett akademiska kurser på kvinnliga anstalter i England.