Länkstig

Pawel Szaro

Anknuten till forskning

Avd för radiologi
Besöksadress
Bruna stråket 11b V 2 SU/Sahlgrenska
41345 Göteborg
Postadress
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
41345 Göteborg

Om Pawel Szaro

Om Pawel Szaro

Pawel Szaro är docent i muskuloskeletal radiologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare inom muskuloskeletal radiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, Sverige.

Min forskning fokuserar på att förbättra bilddiagnostik för tumörer och traumatiska skador, inklusive idrottsrelaterade skador, inom muskuloskeletala systemet. Jag samarbetar nära med kliniker, tekniker, studenter och experter från olika forskningsdiscipliner för att tänja gränserna för vad bilddiagnostik kan åstadkomma. Är du intresserad av att veta mer? Tveka inte att kontakta mig för ytterligare information.

Mina forskningsprojekt:

Ledstabilitet – Dynamisk Magnetresonans (MR)

Traditionellt har det varit en utmaning att avbilda leders rörelse och stabilitet med MR på grund av rörelseartefakter. Vårt forskningsteam har dock utvecklat en ny metod för dynamisk ledavbildning med MR. Genom samarbete med sjukhusfysiker och röntgensköterskor har vi övervunnit de begränsningar som rörelser medför på MR. Denna innovation gör det möjligt för oss att studera rörelser med MR och därmed bedöma ledstabilitet – en bedömning som tidigare inte var möjlig. Projektet syftar till att utvärdera det diagnostiska värdet av denna nya teknik.

Skelettavbildning Utan Strålning – Syntetisk Datortomografi (CT)

Historiskt sett har skelettavbildning huvudsakligen baserats på datortomografi (CT) och konventionell röntgen. Metodutveckling gör möjligt att skapa bilder som liknar CT-bilder med hjälp av MR, utan behov av någon röntgenstrålning. Detta nya tillvägagångssätt ger inte bara ett strålningsfritt alternativ för skelettavbildning utan minskar också behovet av ytterligare undersökningar. Projektet fokuserar på att jämföra CT-liknande bilder från MR med traditionella CT-bilder för att bedöma deras diagnostiska värde.

Idrottsdiagnostik – radiologi kan hjälpa till idrottsaktiva personer

Skador på senor, muskler eller ledband tvingar ofta idrottsaktiva personer att pausa sin träning. Noggrann diagnos är avgörande för att välja den mest effektiva behandlingen och korta ner pausen (dvs. korta ner time to return to play). De befintliga diagnostiska metoderna ibland saknar sensitivitet och specificitet som behövs i idrottsdiagnostik. Detta projekt syftar till att utveckla noggranna och objektiva metoder för att bedöma idrottsrelaterade skador i axel, knä och fotled, med målet att förbättra patientresultaten och minska den tid som krävs för att idrottare ska kunna återvända till sin sport.

Interventioner i Muskuloskeletala Systemet

Avancerade bildtekniker kan spela en viktig roll i diagnostik och behandling av muskuloskeletala tumörer, vilket potentiellt minskar behovet av omfattande kirurgiska ingrepp eller biopsier. Nuvarande bilddiagnostiska metoder är dock inte alltid tillräckligt specifika, vilket ibland kräver en biopsi (ett vävnadsprov som tas från kroppen). Biopsi av en förändring inom muskuloskeletala systemet kan vara tekniskt utmanande och kan ge icke-diagnostiska resultat. Detta projekt syftar till att undersöka hur bilddiagnostik kan förbättra framgångsgrad för biopsier. Vi kommer dessutom att utvärdera effektiviteten av minimalt invasiva, bildstyrda tekniker för behandling av muskuloskeletala tumörer.

Förbättrad Diagnostik av Muskuloskeletala Tumörer

Detta projekt syftar att minska behovet av biopsier vid bedömning av mjukdelstumörer genom att använda avancerade MR-tekniker. Nya innovationer inom MR kan särskilja tumörtyper genom att analysera vattenrörelser inom vävnader och upptäcka specifika tumörbiomarkörer. Även om dessa tekniker har visat lovande resultat för att noggrant karakterisera tumörer i hjärna och lever, är deras användning vid bedömning av mjukdelstumörer ännu inte utbredd på grund av brist på omfattande vetenskapliga studier. Målet med projektet är att utvärdera potentialen av dessa nya tekniker för mer specifik tumördiagnostik.

Artificiell Intelligens Inom Radiologi

Användningen av artificiell intelligens (AI) inom medicin expanderar snabbt. Inom radiologi har AI potential att underlätta snabbare och mer säker bl.a. frakturdiagnostik. Detta projekt kommer att utvärdera effekten av AI i frakturdiagnostik.

Min forskargrupp

Den muskuloskeletala forskargruppen inkluderar radiologer, ST-läkare inom radiologi, sjukhusfysiker, röntgensjuksköterskor och läkarstudenter. Vårt team är aktivt engagerat i handledning av doktorander och examensarbete.

Är du intresserad av vårt arbete eller funderar på samarbete med oss? Vi är alltid öppna för nya medlemmar i vår forskargrupp. Tveka inte att kontakta oss!

Nedan är en lista över några av mina samarbetare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

PhD-studenter:

Khaldun Ghali Gataa, MD, radiolog (Jag är huvudhandledare)

Alex Alexiev, MD, ST-läkare i radiologi (Jag är huvudhandledare)

Nektarios Solidakis, MD, radiolog (Jag är bihandledare)

Forskare:

Katarzyna Bokwa Dabrowska, PhD, MD, Postdoc, överläkare i radiologi

Andreia Miron, MD

Isaac Romanus, MD

Isa Sasic, MD, ST-läkare i radiologi

Michel Huuskonen, MD

Fatih Inci, MD, PhD, överläkare i radiologi

Läkarstudenter involverade i mina projekt:

Gustav Lodeiro

Ivan Sundeman Lytsy

Johan Rindner

André Ragnevad

Muhammad Kader

Kontaktinformation:

Pawel Szaro

pawel.szaro@gu.se

Avdelningen för muskuloskeletal radiologi

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Göteborgsvägen 31,

431 80 Mölndal

+46313426857