Länkstig

Peter Fischer

Professor emeritus

Institutionen för historiska studier
Besöksadress
Renströmsgatan 6
41255 Göteborg
Postadress
Box 200
40530 Göteborg

Om Peter Fischer

Forskningsprojekt

1. Den svenska Cypern-expeditionen. Utgrävningar i bronsåldersstaden Hala Sultan Tekke, Larnaca. Utgrävningsledare Peter M. Fischer (http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=420)

2. Den svenska Jordanien-expeditionen. Utgrävningar på Tell Abu al-Kharaz i Jordan-dalen. Utgrävningsledare Peter M. Fischer (http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=433)

3. Den svenska Palestina-expeditionen. Utgrävningar på Tell el-Ajjul, Gaza. Utgrävningsledare Peter M. Fischer (http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=423)

4. Bronsålderscivilisationernas undergång: Sjöfolken på Cypern? Projektledare Peter M. Fischer (http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=2206)

1. Den svenska Cypern-expeditionen

Utgrävningar pågår sedan 2010 (7 säsonger t.o.m. 2016) på Hala Sultan Tekke som är en stor bronsålderstad nära den moderna staden Larnaca på Cyperns sydkust. Staden har varit åtminstone 25 ha stor men kan ha haft en yta motsvarande 50 ha – detta eftersom endast delar av staden har frilagts. Projektet som huvudsakligen finansieras av Torsten Söderbergs Stiftelse har tre huvudsyften:

- Ett är att utforska stadens kompletta historia; hittills har huvudsakligen arkitektoniska lämningar från omkring 1200 f.Kr. frilagts men det finns ströfynd i staden och rika fynd från gravar som sträcker sig enda till 1600 f.Kr. - Ett annat är att studera ned-/undergången av de sofistikerade civilisationernas i slutskedet av bronsåldern som sammanfaller med uppkomsten av ett fenomen som är känt som ”sjöfolken” (se projekt 4.). - Ett tredje är att undervisa studenter i fältarkeologi.

Detaljerad information finns på http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=420

2. Den svenska Jordanien-expeditionen

Detta projekt pågår sedan 1989 på Tell Abu al-Kharaz i Jordan-dalen och har hittills resulterat i 17 utgrävningskampanjer varav den senaste pågick 2014. Staden har en lång historia som börjar omkring 3200 f.Kr., dvs. den tidiga bronsåldern, och som in princip har varit bebodd till 700 f.Kr. (den sena järnåldern) men även senare fynd har gjorts. Staden som blomstrade under den tidiga järnåldern (strax innan 1000 f.Kr.) kan motsvara Gamla Testamentets Jabesh Gilead som i så fall är begravningsplatsen för kung Saul, Israels första konung.

Detaljerad information finns på http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=433

3. Den svenska Palestina-expeditionen

Tell el-cAjjul ligger strax söder om Gaza-city och är en av Palestinas största bronsåldersstäder. Staden blomstrade c. 1650–1300 f.Kr. Staden är känd för sina rika guldfynd och den stora mängden skarabéer. Staden var ett handelscentrum vars invånare importerade varor från Grekland, Kreta, Cypern, Anatolien, Levanten, Mesopotamien och Egypten. Hittills har endast två utgrävningskampanjer kunnat genomföras pga. den instabila politiska situationen i området. Samarbete med UNESCO har inletts.

Detaljerad information finns på http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=423

4. Bronsålderscivilisationernas undergång i östra medelhavet. Sjöfolken på Cypern?

Detta är ett projekt som finansieras av Vetenskapsrådet (nr. 2015-01192). Projektets syfte är att studera och förklara orsakerna bakom bronsålderscivilisationernas ned-/undergång kring 1200 f.Kr. Spörsmål som rör de mystiska sjöfolken och deras eventuella roll i dessa drastiska skeenden kommer att undersökas. Bland de teorier som kommer att testas är betydelsen av migration, försämrat klimat och revolter. Projektet är centrerat kring Cypern som under denna period var ett stort handelscentrum i östra medelhavet. Projektet är synkroniserat med Projekt 1. Den svenska Cypern-expeditionen.

Detaljerad information finns på http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=2206

Se ett urval av publikationer på http://www.fischerarchaeology.se/?page_id=9